Lidl redukuje obecność pestycydów w owocach i warzywach

Autor: dlahandlu.pl 17 maja 2017 13:51

Lidl ogranicza o 2/3 pozostałości pestycydów w owocach i warzywach dostępnych w sieci poniżej poziomu, który dopuszcza UE.

- Przykładem takich produktów spełniających nasze kryteria są jabłka grójeckie – podkreśla Aleksandra Robaszkiewicz, PR Manager Lidl Polska.

„Wszyscy nasi producenci poza certyfikatem Jabłka Grójeckiego ChOG , posiadają również jeden z certyfikatów gwarantujących jakość i bezpieczeństwo produktu. Te certyfikaty to Integrowana produkcja i/lub GLOBALG.A.P. Integrowana produkcja to krajowy, proekologiczny system produkcji owoców, warzyw i produktów rolnych. Natomiast GLOBALG.A.P. to międzynarodowy system zapewnienia jakości i bezpieczeństwa żywności w produkcji pierwotnej” – mówi Maciej Majewski prezes zarządu Stowarzyszenie Sady Grójeckie.
- Przewidujemy i planujemy produkcję m.in. poprzez dobór odmian mało wrażliwych lub wręcz odpornych na choroby, aby w przyszłości ograniczyć ochronę –  powiedział Adam Pajewski, członek zarządu Stowarzyszenie Sady Grójeckie.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 10912

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane