PARTNER PORTALU Partner portalu: Herosi Polskiej Przedsiębiorczości

Mintel: Wegańskie sery rzadkością na półkach polskich sklepów

Autor: Mintel Polska 26 lipca 2017 14:47

Polscy konsumenci coraz chętniej eksperymentują z roślinnymi składnikami i zamiennikami tradycyjnych produktów spożywczych. Choć dotychczas wyroby opisywane wyraźnie na opakowaniach jako wegetariańskie i wegańskie nie pojawiały się na półkach polskich sklepów zbyt często, przewiduje się, że liczba takich produktów będzie znacząco rosnąć. Jednym z segmentów, któremu może to przynieść wymierne korzyści, jest kategoria wegańskich „serów” - podaje Mintel.

Z badań przeprowadzonych przez firmę Mintel w czwartym kwartale 2016 r. wynika, że jedna trzecia polskich konsumentów deklaruje aktywne zmniejszanie spożycia czerwonego mięsa lub całkowite jego unikanie. Atrybuty związane ze zdrowiem i smakiem wpływają w coraz większym stopniu na decyzje zakupowe Polaków odnoszące się do żywności i napojów, zaś bez nabiałowe zamienniki są przez wiele osób uważane za korzystniejsze dla zdrowia niż tradycyjne produkty. Niezależnie od tego, konieczne jest dalsze zwiększanie wysiłków na rzecz promowania zalet sposobu odżywiania opartego w całości lub w dużej części na składnikach roślinnych, z uwagi na to, że jedynie niewielki odsetek dorosłych konsumentów deklaruje, że jest wegetarianinem lub weganinem.

Sery są ważnym i popularnym elementem diet wegetariańskich (dokładniej: diety laktowegetariańskiej i laktoowowegetariańskiej). Nie jest jednak powszechnie wiadome, że produkcja większości serów odbywa się w sposób tradycyjny, przy wykorzystaniu podpuszczki pochodzenia zwierzęcego. Dlatego coraz większy nacisk kładziony jest obecnie na łączenie oświadczeń o tym, że dany produkt jest wegetariański z wyraźną informacją o wykorzystaniu alternatywnych składników.

W okresie dwóch lat od lutego 2015 r. do stycznia 2017 r. bardzo niewiele serów wprowadzonych na polski rynek oznaczono na opakowaniu jako wegetariańskie, a jeszcze mniej jako wegańskie. Na sąsiednim, niemieckim rynku trend ten jest znacznie bardziej widoczny, co może sugerować, że w Polsce istnieje w tej kwestii znaczny potencjał rozwoju. Polacy, zwłaszcza Millenialsi, chętnie bowiem przejmują zwyczaje żywieniowe z Zachodu.

Jeśli chodzi o polski rynek „serów” wegańskich, nisza ta jest zdominowana przez polskiego producenta Polsoja z gamą Vege Plastry oraz marki importowane, takie jak grecki Violife (Viotros), włoski Verys (Frescolat) czy cypryjski Green Vie (Vpelmarso Greenvie Foods). Na początku 2016 r. w segmencie „serów” wegańskich na polskim rynku pojawił się nowy gracz: krajowa marka Serotonina.

Podobał się artykuł? Podziel się!
  • Marianna 2017-07-26 19:24:29

    Soja to największy syf pod słońcem, zawiera fitohormony, działają jak żeńskie estrogeny ,szczególnie mężczyźni tego syfu w ogóle jeść nie powinni. To ten gnój wpychany jest wszędzie, pięknie udaje mięso w kiełbasach i różnych potrawach mięsnych.

ZOBACZ WSZYSTKIE (1)

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 9445

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 923188
Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane