REKLAMA
REKLAMA

Na etykietach pojawią się nowe informacje

www.portalspozywczy.pl 11 marca 2016 17:04

Od 13 grudnia 2016 r. na opakowaniu każdego produktu spożywczego producent będzie musiał uwzględnić m.in. wartość energetyczną, zawartość tłuszczów, kwasów tłuszczowych nasyconych, węglowodanów, cukrów, białka, a także zawartość soli. Pojawi się także możliwość zamieszczenia na opakowaniu informacji, że zawartość soli w produkcie wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.

REKLAMA

- Czytanie etykiet ma głęboki sens dla zdrowia konsumentów. Przepis mówi o tym, że na opakowaniu w kolejności malejącej muszą znaleźć się wszystkie składniki użyte do produkcji gotowego produktu spożywczego. Problem w tym, że obecnie nie ma obowiązku żeby napisać na etykiecie ile soli znajduje się w produkcie. Dlatego konsument w pierwszym odruchu może nie wiedzieć, że kupuje produkt, który w większości składa się z soli - mówi dr Katarzyna Stoś z IŻŻ.

Przedstawicielka IŻŻ przyznaje, że niektórzy producenci dokonują już zmian pod kątem bardziej prozdrowotnego składu produktu, także poprzez ograniczenie ilości soli. - Niestety, takie działania bywają odbierane przez konsumentów negatywnie. Ich zdaniem produkt musi być wtedy mniej smaczny. Dlatego tak trudno zmienić nasze nastawienie - dodaje dr Stoś.

O negatywnych następstwach spożycia nadmiernej ilości soli i możliwych sposobach uświadamiania konsumentów na ten temat informowali przedstawiciele Instytutu Żywności i Żywienia podczas konferencji "Uważaj na ukrytą sól".

  • artmetic ekonsulting 2016-03-15 22:40:53

    Zostań świadomym konsumentem z aplikacją E-dodatki do żywności - do pobrania w Google Play! :)

ZOBACZ WSZYSTKIE (1)

WYBRANE DLA CIEBIE


REKLAMA
REKLAMA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

REKLAMA

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 12311

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 999781

POLECANE OFERTY

Ilość aktualnych ofert: 397 664

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane
REKLAMA