PARTNER PORTALU partner portalu - www.frigologistics.pl

Na otyłość choruje około 700 mln osób, w Polsce problem dotyczy połowy populacji

Autor: pr 26 października 2015 09:46

Na otyłość choruje około 700 mln osób, w Polsce problem dotyczy połowy populacji Fot. za Shutterstock.com

W ciągu ostatnich dwóch dziesięcioleci częstotliwość występowania otyłości potroiła się. Według WHO liczba osób otyłych np. w Wielkiej Brytanii w roku 1990 wynosiła 9% a w 2030 roku będzie wynosić – 30%. Obecnie na świecie, według danych WHO, na otyłość choruje około 700 mln osób. W Polsce problem dodatkowych kilogramów dotyczy aż 61% mężczyzn i 42% kobiet, co stanowi 51% populacji całego kraju.

Jeśli zaś chodzi o dzieci – nadmierna masa ciała dotyczy aż 20% w Europie, a jedna trzecia z nich to dzieci otyłe. Wyżej wymienione dane są dowodem na to, że nie bez powodu otyłość jest dziś nazywana epidemią XXI wieku.

Przyczyn otyłości można doszukać się w skutkach przewlekłego stresu, nieprawidłowym odżywianiu, zaburzeniach psychoemocjonalnych, genetycznych lub biologicznych, siedzącego trybu życia, braku ruchu i niezdrowym odżywianiu.

Dziś podstawowym narzędziem kuchennym stała się restauracja. Coraz rzadziej jemy posiłki wspólnie z rodziną. Sporadycznie przygotowujemy je w domu. Wolimy otrzymać już gotowy obiad, a co za tym idzie często wykorzystujemy do jego przygotowania produkty przetworzone, niezdrowe lub nawet niezwykle szkodliwe dla naszego organizmu. Z dekady na dekadę w naszym kraju (ale również i na świecie) zmieniały się porcje serwowanych nam posiłków. Od lat 70. porcje jedzenia bardzo się powiększyły, np. duże porcje frytek i napojów gazowanych często są kilka razy większe niż wtedy, gdy wprowadzono je na rynek. Coraz większe porcje z pewnością są przyjazne dla naszej kieszeni, ale nie dla zdrowia.

W 2004 roku Centrum Kontroli Chorób i Profilaktyki z USA opublikowało bardzo ciekawy raport, dotyczący tego do czego wielu z nas niechętnie się przyznaje. Jesteśmy grubi, nie dlatego, że mamy złą przemianę materii, ale dla tego, że jemy znacznie więcej niż kiedyś. Jak wyglądały dodatkowe kilogramy na talerzu w przeszłości? Np. w 2000 roku każdy Amerykanin zjadł 805 kg żywności, w porównaniu z 679 kg w 1970 r. Dziś, wielki wpływ na coraz większy problem z dodatkowymi kilogramami ponoszą większe dodatki cukru do produktów, przetworzonej skrobi, a nie bogate w błonnik węglowodany występujące w produktach pełnoziarnistych.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11458

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane