Naukowcy pracują nad żywnością bez kalorii

Autor: wyborcza.biz 30 października 2015 11:27

Naukowcy pracują nad żywnością bez kalorii Fot. za Shutterstock.com

Wkrótce chipsy, czekolada czy kanapki z dużą ilością majonezu nie będą wywoływać w nas wyrzutów sumienia i strachu o niedopinające się spodnie. Jeśli się powiedzie naukowcom, którzy tworzą żywność bez kalorii - informuje wyborcza.pl.

Otyłość staje się cywilizacyjną plagą - według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) od 1980 roku liczba otyłych na świecie się podwoiła. Z badań Instytutu Żywności i Żywienia wynika, że już 64 proc. mężczyzn i prawie co druga kobieta w naszym kraju mają nadmierną masę ciała.

Powszechna dostępność oraz niska cena wysokoenergetycznych produktów bogatych w tłuszcze i cukier powoduje, że spożywamy ich coraz więcej. Siedzący tryb życia i brak aktywności sportowej dodatkowo utrudnia spalanie kalorii. Organizm zaś jest tak zaprogramowany, że łatwo nie pozbywa się nadmiaru dostarczonej energii, bo woli magazynować ją na czarną godzinę w postaci tłuszczu. Dlatego tyjemy.

Na pomoc producentom żywności pospieszyli naukowcy, a w szczególności chemicy zajmujący się inżynierią mikrostruktur. Jednym z nich jest Izabela Gładkowska-Balewicz, która prowadzi badania w Centrum Inżynierii Formulacji na Uniwersytecie Birmingham w Wielkiej Brytanii.

Celem zespołu, w którym pracuje, jest stworzenie spożywczego odpowiednika, który by wyglądał i smakował jak tłuszcz, ale byłby o wiele mniej kaloryczny. Ma w tym pomóc płynny żel (fluid gel) - nie tak dawno odkryta substancja, która ma właściwości podobne do emulsji stosowanych w produkcji żywności. 

Więcej czytaj na www.wyborcza.pl.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 10971

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane