Odmiana mini kiwi wyhodowana przez naukowców SGGW trafiła na półki sklepowe

Autor: dlahandlu.pl 18 września 2014 12:33

Odmiana mini kiwi wyhodowana przez naukowców SGGW trafiła na półki sklepowe

Naukowcy Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie wyhodowali nową odmianę owoców mini kiwi, która właśnie trafiła do polskich sklepów. Nowa odmiana Aktinidii została wprowadzona do uprawy towarowej dzięki współpracy pracowników Wydziału Ogrodnictwa, Biotechnologii i Architektury Krajobrazu SGGW oraz sadownika z rejonu grójeckiego.

- Sprzedaż w sklepach i na rynkach hurtowych polskiej odmiany nowych owoców, to szansa aby konsumenci zapoznali się z ich smakiem i możliwościami ich wykorzystania w codziennym żywieniu. Liczymy, że jeśli przypadną konsumentom do gustu, w przyszłym roku będą ich ponownie poszukiwać na sklepowych półkach. Wysokie wartości biologiczne i ciekawy smak owoców sprawiają, że będą one stanowić wartościowe poszerzenie dotychczasowej oferty na naszym rynku - mówi dr hab. Piotr Latocha, twórca nowych polskich odmian Aktinidii.

Odmiana "Bingo" właśnie trafia do naszych sklepów. Przeprowadzone do tej pory badania sensoryczne potwierdziły, że owoce mini kiwi mają atrakcyjny smak i są dobrze odbierane przez polskich konsumentów. Fakt ten bardzo dobrze wróży zaakceptowaniu nowego owocu przez polski rynek.

Uprawa aktinidii może być także bardzo opłacalna nawet dla mniejszych plantatorów, gdyż przy obecnych cenach hurtowych tych owoców w Europie, potencjalny przychód z 1 ha w pełni owocującej plantacji może sięgać nawet 200-250 tys. zł.
Jak podkreśla doktor Piotr Latocha obecnie prowadzone są dalsze badania, których celem jest dopracowanie technologii towarowej uprawy tej rośliny. Zakładane są także kolejne plantacje. Celem badań jest wybranie najlepszej odmiany oraz zoptymalizowanie uprawy w celu uzyskania dobrej jakości owoców.

Owoce mini kiwi są dużo mniejsze niż owoce kiwi, ale mają gładką jadalną skórkę i mogą być spożywane w całości. Mają atrakcyjny smak i zawierają liczne związki o działaniu zdrowotnym, jak witamina C, luteina, polifenole oraz enzym proteolityczny - aktinidin.
Owoce wykazują istotne działanie regulujące pracę układu pokarmowego i działają ochronnie na układ sercowo-naczyniowy. Dzięki niewielkim rozmiarom, gładkiej skórce i dużym wartościom prozdrowotnym owoce te w świecie są traktowane jako wartościowa i łatwa w spożyciu przekąska. Rośliny są niemal wolne od chorób czy szkodników i doskonale nadają się do uprawy ekologicznej co dodatkowo zwiększa ich wartość.
Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11381

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane