PARTNER PORTALU Partner portalu: Herosi Polskiej Przedsiębiorczości

Organic Farma Zdrowia na pół roku obniża ceny 14 produktów

Autor: pr, dlahandlu.pl 30 maja 2017 12:12

Na sześć miesięcy Organic Farma Zdrowia obniżyła ceny 14 produktów ekologicznych takich jak mleko, jajka, masło, kasza czy makarony. W ten sposób firma chce zachęcić Polaków do sięgnięcia po żywność ekologiczną.

- Zależy nam, aby produkty ekologiczne na stałe zagościły na polskich stołach. Dlatego wspólnie z producentami żywności ekologicznej, na sześć miesięcy, istotnie obniżyliśmy ceny 14 produktów w ramach oferty „STALE W NISKIEJ CENIE”- mówi Sławomir Chłoń, Prezes Organic Farma Zdrowia. 

W tym gronie znajdują się ekologiczne mleko krowie, włoskie makarony, masło, jaja od kur z ekologicznych hodowli, serek dla dzieci, kasza, suszone owoce, passata pomidorowa czy nasiona szałwii hiszpańskiej (chia) i mleko kokosowe. Wszystkie są produktami organicznymi.

- Gwarantujemy, że jeśli konsumenci będą korzystać z nich stale, ilość nienaturalnych substancji chemicznych w ich menu ulegnie znaczącej redukcji. Żywność taka jak dawniej to przepustka do zdrowia i dobrego samopoczucia - mówi Agnieszka Kaniewska, ekspert żywieniowy Organic Farma Zdrowia. Jak podkreśla, według badań co roku spożywamy od kilku do kilkunastu kilogramów chemii rolnej i spożywczej, która znajduje się w żywności konwencjonalnej. 

Rynek produktów BIO w Polsce to ok. 0,4 proc. całego handlu detalicznego. Jego wartość w 2015 roku wyniosła 800 mln zł, w tym roku może zbliżyć się do 1 miliarda złotych. Przeciętne wydatki mieszkańca Polski na produkty ekologiczne to około 18 zł, czyli 4,35 EUR rocznie. - To mało w porównaniu do wyników z innych krajów europejskich, a mała skala przekłada się na wyższe koszty produkcji, logistyki i dystrybucji żywności ekologicznej - wskazuje firma.
Dla porównania ekologiczny rynek niemiecki ma wartość ok. 10 mld euro, francuski ok. 7 mld euro, a w Wielkiej Brytanii ok. 2,8 mld euro (dane za 2016 r.). - Na świecie żywność ekologiczna jest droższa średnio o 30% od żywności konwencjonalnej ze względu na dużo wyższe koszty jej produkcji, niższe zbiory oraz nadal stosunkowo niską podaż. Chemizacja w produkcji sprzyja osiąganiu wyższych plonów, wpływa także na wysokość cen dla konsumenta, ale jest to niezgodne z naturalnym cyklem produkcji roślin i zwierząt. W Polsce różnica w cenie żywności ekologicznej i konwencjonalnej maleje i wraz z coraz większą popularnością produktów ekologicznych trend ten powinien się utrzymywać, a nawet może przyspieszyć - mówi Prezes Chłoń.

Organic Farma Zdrowia największa w Polsce sieć samoobsługowych delikatesów z produktami ekologicznymi i tradycyjnymi. Sieć składa się z 40 delikatesów stacjonarnych w największych miastach Polski i delikatesów on-line.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 9726

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 923188
Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane