Orzechy rosną dzięki trendom prozdrowotnym

www.portalspozywczy.pl 20 kwietnia 2016 12:49

Orzechy rosną dzięki trendom prozdrowotnym fot. shutterstock

Zdobywające coraz większą popularność na światowym rynku spożywczym trendy prozdrowotne oraz health&wellness wpływają na zwiększenie zainteresowania przemysłu słodyczowego i piekarniczego wykorzystaniem orzechów - wynika z raportu firmy MarketsandMarkets.

Jak podaje firma MarketsandMarkets w raporcie, globalny rynek orzechów urośnie z 12,3 mld dol. w 2014 r. do 16,4 mld dol. w 2020 r., co oznacza uśredniony roczny wzrost (CAGR) na poziomie 5,8 proc.

Orzechy są chętnie wykorzystywane przez sektor spożywczy, ponieważ kojarzą się ze zdrową, wygodną i pożywną przekąską. Dlatego stanowią ważny element rozwoju przemysłu piekarniczego i słodyczowego, który mocno stawia na funkcjonalne rozwiązania. Analitycy wskazują szczególnie na szybki rozwój rynku migdałów - popularnych w USA.

Eksperci podają, że kraje, w których rośnie znaczenie wykorzystywania orzechów w produkcji żywności to nie tylko rynki rozwinięte, takie jak Stany Zjednoczone, Francja, Niemcy czy Włochy, ale także szybko rozwijające się Indie i Chiny.

 


WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 12313

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 663

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane