PARPA: Piwo nie powinno być dopełnieniem posiłku bo jest szkodliwe i kaloryczne

Autor: dlahandlu.pl 23 marca 2015 10:06

Komentując informację prasową Kompanii Piwowarskiej "o chęci wzmocnienia reputacji piwa, uczynienia kupowania go czynnością łatwą i wygodną oraz sprawienia, by piwo stało się atrakcyjnym napojem jako dopełnienie posiłku, dla kobiet, osób starszych czy tych, które dopiero wkroczyły w dorosłość" Państwowa Agencja Rozwiązywania Problemów Alkoholowych stwierdziła, że "piwo nie powinno być „dopełnieniem posiłku" nie tylko ze względu na jego szkodliwość, ale także ze względu na jego dużą kaloryczność (co stoi w sprzeczności z zasadą prawidłowego żywienia)."

Jednocześnie PARPA zauważa, iż nie jest zaskoczeniem fakt, iż producent piwa edytuje przekaz, z którego wynika chęć dotarcia do jak największego grona klientów i zwiększenia tzw. „target'u". Przedstawiciele PARPA zauważają jednak, że tego rodzaju przekaz jest dalece szkodliwy i sprzeczny z ideą przyświecającą zamysłowi ustawy o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi. "Trzeba pamiętać, iż zbyt duża dostępność fizyczna napojów alkoholowych jest jednym z powodów niedostatecznej efektywności działań na rzecz wychowania w trzeźwości i przeciwdziałania alkoholizmowi, a ograniczenie dostępności fizycznej alkoholu jest jednym z najbardziej skutecznych działań zmierzających do ograniczenia spożycia alkoholu. W raporcie „Alkohol w Europie" Petera Andersona i Bena Baumberga (Wydawnictwo PARPAMEDIA, 2007 rok) czytamy m.in.: „Im mniejsza ilość punktów sprzedaży alkoholu, tym trudniej nabyć alkohol i w takich okolicznościach zarówno problemy alkoholowe, jak i używanie alkoholu słabną (Grunewald i in. 1993). Zjawisko to można zaobserwować w praktyce w Finlandii, Szwecji, w Wielkiej Brytanii i Ameryce Północnej." Ponadto „(...) zmniejszanie dostępności alkoholu poprzez ograniczenie ilości i gęstości punktów jego sprzedaży oraz dni i godzin sprzedaży zmniejsza ilość szkód wyrządzanych przez picie alkoholu."

PARPA przypomina, że alkohol jest substancją szkodliwą dla organizmu, powodującą szereg chorób oraz wysoce uzależniającą. Zwłaszcza osoby wkraczające w dorosłość są szczególnie narażone zarówno na poddanie się nałogowi jak i szkodom zdrowotnym wynikłym ze spożywania alkoholu. Z kolei osoby starsze są narażone na większe ryzyko upojenia alkoholem i doświadczenia szkodliwych skutków (z uwagi na spadek wraz z wiekiem ilości wody w organizmie, w której rozpuszcza się alkohol).

Podobał się artykuł? Podziel się!
  • M. 2015-03-23 10:33:07

    Podobnie jak słodzone cukrem napoje gazowane typu Coca-Cola czy Pepsi. Więc o co robić aferę?

ZOBACZ WSZYSTKIE (1)

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 10756

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane