PE chce wiążących limitów ilości tłuszczów trans w żywności

Autor: europarl.europa.eu 25 października 2016 14:33

W tym tygodniu Parlament Europejski przyjmie rezolucję wzywającą do wprowadzenia parwanych limitów ilości tłuszczów trans w żywności.

Kwasy tłuszczowe typu trans to tłuszcze nienasycone szeroko stosowane w przemyśle spożywczym od lat 50. XX wieku. Bogate w tłuszcze trans są takie produkty jak: gotowe do spożycia posiłki, frytura, margaryna stosowana w piekarnictwie, posiłki typu fast food czy posiłki przygotowywane w głębokim tłuszczu, pakowane przed dystrybucją produkty w tym ciasta i ciasteczka, popcorn przygotowywany w mikrofalówce etc.

We wtorek późnym wieczorem posłowie będą dyskutowali z przedstawicielami Komisji i Rady. W środę zagłosują nad sprawozdaniem (z własnej inicjatywy), w którym wezwą do ustanowienia prawnych limitów zawartości przemysłowych tłuszczów trans w żywności.

 


WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 3382

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane