PARTNER PORTALU partner portalu - www.frigologistics.pl

Piwa typu Ale stanowią niewielki procent wolumenu piwa sprzedawanego w Polsce

Autor: dlahandlu.pl 2 października 2017 13:16

Choć w Polsce dostępna jest już szeroka gama piw typu Ale, to jednak jest to rynek rozdrobniony, a piwa tego gatunku stanowią tylko niewielki procent wolumenu piwa sprzedawanego w naszym kraju.

- Świat piwa dzieli się na dwie kategorie – Lagery i Ale. Na naszym rynku zdecydowanie dominują te pierwsze - jasne pełne. Z kolei Ale to przedstawiciel piw górnej fermentacji - najstarszych piw na świecie, znanych w zasadzie od początków piwowarstwa i popularnych w wielu krajach – mówi Paweł Zych, piwowar z Browaru Okocim.

Lager to piwo dolnej fermentacji. Warzony jest z użyciem drożdży dolnej fermentacji z gatunku Saccharomyces carlsbergensis – obecnie powszechnie znane jako Saccharomyces pastorianus.  

Z kolei Ale to piwo górnej fermentacji, do warzenia którego używane są szczepy drożdży górnej fermentacji z gatunku Saccharomyces cerevisiae. Ale fermentowane jest w wyższych temperaturach, 18-25 stopni Celsjusza. Technologia warzenia ma wpływ na wygląd i smak piwa. Wyższa temperatura fermentacji sprawia, że piwa typu Ale charakteryzują się bardziej złożonym smakiem i aromatem obfitującym w nuty cytrusowe, owocowe i kwiatowe niż Lagery.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11517

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane