POHID: sieci rozważają wypracowanie wspólnego systemu bezpieczeństwa żywności

Autor: portalspozywczy.pl 14 lutego 2011 15:51

- Największe sieci handlowe zrzeszone w POHiD rozważą wypracowanie wspólnego systemu bezpieczeństwa i jakości produktów spożywczych - zapowiada Renata Juszkiewicz, prezes Polskiej Organizacji Handlu i Dystrybucji. Na takie rozwiązanie liczą dostawcy - wspólny i przejrzysty system znacząco ułatwiłby funkcjonowanie producentów żywności.

Renata Juszkiewicz zaznacza, że wszystkie kwestie związane z wprowadzeniem oczekiwanej przez dostawców regulacji, muszą zostać jeszcze przedyskutowane na spotkaniu zarządu POHiD.

Minister rolnictwa Marek Sawicki z zadowoleniem przyjmuje gest sieci, by ujednolicić ich ponadstandardowe wymagania. Podkreśla jednocześnie, że nie znajdują się one w unijnych przepisach i wymaganiach bezpieczeństwa żywnościowego.

Niestety, nie wiadomo jeszcze, kiedy dokładnie zapowiadane rozwiązanie mogłyby wejść w życie. Z tym może być różnie, bo jak przypomina Witold Choiński, prezes Związku Polskie Mięso, np. dyskusja między producentami mięsa i wędlin a handlem na temat jakości rozpoczęła się już w 2004 roku. - Po trzech latach intensywnych rozmów okazało się, że nie zostały wypracowane żadne wspólne rozwiązania - mówi Choiński.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 10674

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane