Polacy jedzą mało ryb, bo nie wiedzą jak je przygotowywać

Autor: dlahandlu.pl 24 czerwca 2015 20:43

Norweska Rada ds. Ryb i Owoców Morza (NSC) przygotowała raport Seafood Study 2015 dotyczący konsumpcji ryb w Polsce, z którego wynika, że największą popularnością cieszy się w Polsce łosoś. Odpowiada on za 88 proc. całości eksportu do Polski.

W ostatnich latach zauważalny jest wzrost sprzedaży dorsza. Średnie spożycie ryb w naszym kraju ciągle utrzymuje się na niskim poziomie. Statystyczny Polak zjada nieco ponad 12 kg ryb w ciągu roku. Przywoływany raport miał na celu znalezienie odpowiedzi na pytania dotyczące spożycia ryb w Polsce.

- Wyniki pokazują, że Polacy nie mają głębokiej świadomości znaczenia ryb oraz mają ograniczone umiejętności kulinarne w zakresie przygotowywania ryb, w związku z czym w wielu przypadkach preferują zakup produktów gotowych do spożycia. Bez wprowadzenia innowacji i szerszego asortymentu produktów ze świeżej ryby w sklepach detalicznych, w tym gamy produktów na grilla nie dojdzie do zmiany sytuacji – komentuje raport Kristin Pettersen – dyrektor Norweskiej Rady ds. Ryb i Owoców Morza w Polsce.

Na polskich stołach może pojawić się więcej ryb nie ze względu na ich walory zdrowotne, ale ze względu na przyjemność czerpaną z ich spożywania. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 10682

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane