PARTNERZY PORTALU Partner portalu: City Board
REKLAMA
REKLAMA

Polacy zjedzą więcej mięsa, ryb i cukru, bo są tańsze

Autor: Rzeczpospolita 13 kwietnia 2015 10:57

Niższe ceny żywności zachęcają do większych zakupów. W tym roku Polacy zjedzą więcej mięsa, ryb i cukru - pisze "Rzeczpospolita".

REKLAMA

Jak podaje "Rz", w 2015 roku – tak jak w poprzednim – możliwy jest spadek cen produktów spożywczych. W 2014 r. po ponad dekadzie wzrostów średni poziom cen żywności zmalał o 0,9 proc.

W najnowszej prognozie IERiGŻ zakłada, że w tym roku zapłacimy za żywność i napoje bezalkoholowe o 0,5–0,7 proc. mniej niż w ubiegłym roku, a ceny mogą zacząć rosnąć najwcześniej w trzecim kwartale tego roku. Spadku o 1,5 proc. rok do roku spodziewa się natomiast Bank Pocztowy.

Wpływy spadku cen na zwiększenie popytu widać szczególnie w przypadku cukru. W tym roku jego spożycie może wzrosnąć do 44,5 kg na osobę wobec 43,6 kg w 2014 r. – prognozuje IERiGŻ. Niższe ceny sprawiły także, że znów kupujemy więcej wieprzowiny. W tym roku możemy zjeść jej 39,5 kg, o cały 1 kg więcej niż w 2014 r. Po załamaniu popytu w 2012 r. do łask konsumentów wracają ryby. W tym roku zjemy ich wraz z przetworami 13,5 kg na osobę. W ubiegłym roku było to 13,3 kg, a trzy lata temu 11,7 kg - czytamy w "Rz".


WYBRANE DLA CIEBIE


REKLAMA
REKLAMA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

REKLAMA

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 16514

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 664

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane
REKLAMA