Poradnik: Jak właściwie magazynować żywność w sklepie

Autor: PAP 2 lipca 2015 13:28

Polska Federacja Producentów Żywności wspólnie z Państwową Inspekcją Sanitarną będzie edukować dystrybutorów i sprzedawców w zakresie właściwego magazynowania żywności.

Kampania informacyjna Polskiej Federacji Producentów Żywności "ABC Dobrego Magazynowania" dotyczy przede wszystkim zasad przechowywania i ekspozycji napojów, wód i soków, a skierowana jest do wszystkich placówek handlowych w Polsce, które mają w ofercie tego typu produkty. Kampanię, która potrwa do końca listopada, swoim honorowym patronatem objął Główny Inspektor Sanitarny.

Zasady te to: sprawdzanie jakości i opakowania produktu już podczas dostawy, przechowywanie ich w suchym i chłodnym miejscu, unikanie wystawiania ich na promienie słoneczne, zachowanie należytych odstępów od ścian i nieskładowanie ich na podłodze, składowanie ich z dala od produktów wydzielających intensywne zapachy (np. Proszków do prania), przestrzeganie zasady "pierwsze traci ważność - pierwsze wychodzi" (first expire - first out), przestrzeganie terminów przydatności do spożycia i usuwanie przeterminowanych produktów, przestrzeganie bezpiecznej wysokości składowania, zabezpieczenie produktu przed kurzem, pyłem, insektami, gryzoniami oraz kategoryczny zakaz sprzedaży uszkodzonych, podejrzanych, przeterminowanych lub zwróconych do reklamacji produktów.

Zdaniem Gantnera od przestrzegania zasad bezpiecznego magazynowania przez pracowników zarówno hurtowych, jak i detalicznych dystrybutorów żywności, zależy również wizerunek producentów, których konsumenci w pierwszej kolejności obarczają odpowiedzialnością za obniżoną jakość produktów, która może jednak być skutkiem ich złego przechowywania.

Jak dodał, kampania jest skierowana do ponad 100 tys. podmiotów, które dystrybuują napoje, wody i soki. W jej ramach, PFPŻ chce promować dziesięć prostych zasad bezpiecznego magazynowania, które wynikają również z polskiego prawa. "Dobre praktyki to najprostszy system, który dociera do przedsiębiorców. Dociera o wiele szybciej niż przepisy prawa, ponieważ jest ubrany w kilka bardzo prostych zasad, które zrozumie każdy. Co więcej system jest całkowicie dobrowolny i opiera się na zasadzie - jeśli chcesz, aby konsumenci wracali do twojego sklepu, stosuj te zasady" - wyjaśniał Gantner.

Zasady dot. przechowywania żywności, jak mówił Gantner, będą popularyzowane za pomocą poradnika "ABC Dobrego Magazynowania" oraz specjalnego filmu instruktażowego dla pracowników punktów handlowych. PFPŻ przewiduje również serię spotkań szkoleniowych.


WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

  • Max

    5,48

  • Śr

    3,36

  • Min

    1,82

» Produkty » Sklepy » Regiony

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11733

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane