PARTNER PORTALU partner portalu - www.frigologistics.pl

Poradnik konsumenta: Jak rozszyfrować informacje na etykiecie

Autor: Alicja Kalińska, dietetyk SetPoint dla serwisu dlahandlu.pl 13 sierpnia 2014 13:11

E- 621, czyli glutaminian sodu jest solą kwasu glutaminowego. To szeroko stosowany dodatek spożywczy, który w występując w produktach wzmacnia ich smak oraz zapach - o jego występowaniu informuje nas symbol E 621 lub nazwy: kwas glutaminowy, glutaminian, jednopotasowy glutaminian, glutaminian sodu, wymieniany na etykiecie produktu spożywczego. Glutaminian to tak zwany smak umami co oznacza z japońskiego "wyśmienity". Jest to smak mięsny czyli 5 smak rozróżniany przez człowieka, nadaje on charakterystyczną nutę smakową potrawom, wzmacniając ich naturalny smak oraz aromat.

Glutaminian sodu jest składnikiem wielu przypraw takich jak kostki rosołowe, Maggi, czy popularne przyprawy typu vegeta lub przyprawa uniwersalna. Występuje także w popularnych daniach typu instant, fast food, chipsach i słonych przekąskach oraz daniach wysokoprzetworzonych.

Naturalny czy sztuczny?
Mimo iż glutaminian sodu jest powszechnie kojarzony jako sztuczny dodatek do żywności jako egzogenny aminokwas występuje także naturalnie- w dużych ilościach w pomidorach, roślinach strączkowych parmezanie, mięsie, mleku krowim i kobiecym. Pełni ważne funkcje w organizmie, także w układzie nerwowym - nieszkodliwy, a wręcz niezbędny w niewielkich ilościach, gdyż pełni rolę neuroprzekaźnika w obwodowym układzie nerwowym. Jako pierwsi dodatek glutaminianu do żywności zaczęli stosować Japończycy, a jeden z japońskich uczonych wyizolował ten związek z liści glonu - listownicy japońskiej. To właśnie temu dodatkowi kuchnia japońska zawdzięcza swój charakterystyczny smak oraz zapach. W warunkach laboratoryjnych glutaminian jest uzyskiwany w procesie fermentacji chemicznej lub hydrolizy białek.

Spożycie i zapotrzebowanie
Spożycie glutaminianu sodu w krajach wysoko rozwiniętych wynosi 5-12 g w tym 0,4 w postaci syntetycznego dodatku do żywności. Zapotrzebowanie na ten składnik jest dość wysokie gdyż glutaminian bierze udział w syntezie glutationu, który usuwa z organizmu wolne rodniki pojawiające się na skutek przemian metabolicznych, dlatego uznaje się, że dawka bezpieczna dla organizmu to ok. 16 g. Warto jednak pamiętać, że o ile organizm poradzi sobie z naturalnie występującym glutaminianem, o tyle spożycie dużej dawki syntetycznej substancji może być niebezpieczne dla zdrowia.

  • Realnie 2014-08-13 17:06:31

    Co za bajki ... glutaminian to narzędzie aby zwiększyć konsumpcję, ukryć prawdziwy smak niektórych świństw i zwiększyć sprzedaż - zdrowe to naturalne, jasne, ze trudno to uprawiać i sprzedać, ale nie ma co opowiadać ludziom bajek, ze chemia jest dopuszczalna i nieszkodliwa

ZOBACZ WSZYSTKIE (1)

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11396

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane