Poradnik konsumenta: Syrop glukozowo-fruktozowy w składzie świadczy o niskiej jakości produktu

Autor: Alicja Kalińska, dietetyk SetPoint dla serwisu dlahandlu.pl 21 sierpnia 2014 11:00

Poradnik konsumenta: Syrop glukozowo-fruktozowy w składzie świadczy o niskiej jakości produktu

Syrop glukozowo-fruktozowy lub tzw. Izoglukoza jest powszechnie stosowaną w przemyśle spożywczym substancją, składającą się w 55% z glukozy i 42% z fruktozy. Używany jest do słodzenia oraz dosładzania różnorakich produktów. Powszechność jego użycia wynika z faktu, że jako produkt uboczny przetwarzania kukurydzy jest stosunkowo tani, dodatkowo ma długą datę przydatności do spożycia, nie krystalizuje się tak jak tradycyjny cukier oraz zmniejsza stopień krystalizacji cukru buraczanego, który produktu spożywczego dodano.

Dodatkowo nie wymaga wcześniejszego rozpuszczania, więc może być zastosowany bezpośrednio, co upraszcza proces technologiczny obniżając koszty produkcji. Można zatem zauważyć, że gdy w produkcie użyto syropu glukozowo-fruktozowego, świadczy to o jego niskiej jakości. Mogłoby się wydawać, że ze względu na słodki smak znajdziemy go głownie w słodyczach czy pieczywie, natomiast jest także masowo stosowany w napojach, jogurtach i innych fermentowanych napojach mlecznych, konserwach rybnych, alkoholach, ketchupie, musztardzie czy daniach instant.

Od początków swojego stosowania w latach 60, gdy ze skrobi kukurydzianej za pomocą enzymów rozpoczęto jego wytwarzanie, syrop glukozowo-fruktozowy sukcesywnie wypiera stosowanie w przemyśle spożywczym cukru buraczanego i trzcinowego, co budzi wiele kontrowersji. Jak powszechnie wiadomo kukurydza jest jedną z roślin uprawnych szeroko poddawanych modyfikacjom genetycznym, i stan dzisiejszej wiedzy nie pozwala przewidzieć skutków stosowania produktów opartych na kukurydzy na tak szeroką skalę.
Syrop glukozowo-fruktozowy ma wpływ na większe gromadzenie się tkanki tłuszczowej i przyczynia się do powstawania otyłości. Jako mieszanina cukrów prostych podnosi poziom glukozy we kwri, wiec kiedy zaczynamy śniadanie od płatków z zawartością syropu nie tylko ten, ale także kolejne posiłki organizm będzie chętniej magazynował.

Syrop glukozowy podnosi indeks glikemiczny produktów spożywczych i te nawet pierwotnie zdrowe staja się szkodliwe dla zdrowia i przyczyniają się do powstania cukrzycy typu drugiego. Dzieje się tak na przykład w przypadku ketchupu, który ma wiele prozdrowotnych właściwości jednak wzbogacony w cukier prosty staje się dla naszego zdrowia niekorzystny.
Syrop ten przyczynia się także do zwiększenia poziomu złego cholesterolu oraz triglicerydów we krwi jako że fruktoza która jest bardzo szybko przyswajana przez wątrobę, która otrzymując tak dużą dawkę cukru prostego bez wahania przerabia je na kwasy tłuszczowe, co w konsekwencji prowadzi do do wytworzenia lipoprotein LDL a więc niekorzystnego dla zdrowia cholesterolu.
Syrop działa także zakwaszająco więc powoduje zwiększoną utrat wapnia przez organizm i zaburza równowagę kwasowo-zasadową.
Należy zaznaczyć, że syrop glukozowo-fruktozowy nie jest gorszy ani lepszy od cukru buraczanego, ich metabolizm przebiega w organizmie w zbliżony sposób. Ten drugi także powoduje otyłość i niekorzystnie wpływa na gospodarkę lipidową organizmu. Problemem jest powszechność stosowania syropu, nawet w produktach które takich ulepszeń nie potrzebują np. w jogurtach. To sprawia, że organizm uzależnia się od słodkiego smaku i pokarmy bez "słodkiej nuty" przestają smakować, sięgamy więc po te smaczniejsze i a tym samy słodsze i robimy to chętniej.
Ma to duże znaczenie w przypadku dzieci, które niechętnie sięgają potem po owoc których smak staje się nieatrakcyjny.


WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 10924

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane