Powstanie Państwowa Inspekcja Bezpieczeństwa Żywności

Autor: PAP 16 lutego 2016 19:15

- W resorcie rolnictwa opracowana została koncepcja poprawy bezpieczeństwa żywności w Polsce, planowane jest powołanie Państwowej Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności - poinformował 16 lutego minister rolnictwa Krzysztof Jurgiel.

Koncepcja jest oparta na zintegrowanym podejściu "od pola do stołu" i powinna stanowić bazę wyjściową do przeprowadzenia reform w sferze instytucjonalnej. Polegać to powinno na zintegrowaniu wszystkich procesów kontrolnych i monitorujących w całym łańcuchu żywnościowym. Konsekwencją takiego podejścia jest potrzeba skonsolidowania wszystkich instytucji zaangażowanych w nadzór nad tym łańcuchem - tłumaczył minister.

W skład Państwowej Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności mają wejść trzy inspekcje podległe resortowi rolnictwa (Inspekcja Weterynaryjna, Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych), a także w części swoich kompetencji Państwowa Inspekcja Sanitarna nadzorowana przez Ministra Zdrowia, a także Inspekcja Handlowa, funkcjonująca w ramach struktury Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów.

W opinii resortu rolnictwa skonsolidowanie inspekcji zapewni lepszą organizację pracy, optymalne wykorzystanie bazy laboratoryjnej, specjalistycznego sprzętu dotychczasowych inspekcji, a także ich zasobów kadrowych i majątkowych. Połączenie inspekcji pozwoli na wyeliminowanie przypadków dublowania się lub nakładania kompetencji w niektórych obszarach objętych nadzorem, a jednocześnie nastąpi zintegrowanie różnych działań, które obecnie są rozproszone w wielu instytucjach.

Powierzenie tych zadań jednej inspekcji, która całościowo będzie czuwała nad szeroko rozumianym bezpieczeństwem i jakością produktów, zapewni pełniejszą ochronę zdrowia i lepiej zabezpieczy interesy konsumentów - podkreślił szef resortu rolnictwa. Dodał, że kluczową sprawą jest, aby połączyć wszystkie zadania związane z nadzorem w łańcuchu żywnościowym, a nie tylko te podległe resortowi rolnictwa.

Ponadto - zdaniem resortu - konsolidacja pozwoli na szybsze i kompleksowe przeprowadzenie kontroli u przedsiębiorcy zapobiegając zwielokrotnianiu ich poprzez dotychczasowe odrębne instytucje, co niejednokrotnie utrudnia prowadzenie działalności gospodarczej.

Zakłada się, że Państwowa Inspekcja Bezpieczeństwa Żywności będzie miała organy na poziomie centralnym, wojewódzkim i powiatowym. Za przyjęciem takiego "zhierarchizowanego modelu organizacyjnego" nowej inspekcji przemawia charakter jej zadań ukierunkowanych na zapewnienie bezpieczeństwa żywności, a w konsekwencji ochronę zdrowia i życia konsumentów.

Niezależnie od sposobu utworzenia inspekcji -czy poprzez przejęcie istniejących instytucji, czy utworzenie nowej - zaproponowano, by minister rolnictwa powołał zespół ds. reformy instytucjonalnej na rzecz poprawy bezpieczeństwa żywności w Polsce. Zapewni to ciągłość działań konsolidowanych inspekcji przed formalnym powołaniem instytucji.

Przewiduje się, że nowa inspekcja zacznie funkcjonować od 1 stycznia 2017 roku.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 10950

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane