REKLAMA
REKLAMA

Prezes Intenson: Coraz częściej spotykamy się z zawyżaniem kompetencji zawodowych

www.portalspozywczy.pl 8 kwietnia 2016 11:37

Problemy z pozyskaniem wykwalifikowanych pracowników do pracy, dotyczą zapewne wielu branż, w tym również spożywczej – mówi serwisowi portalspozywczy.pl Michał Lasocki, prezes Intenson Europe Sp. z o.o.

REKLAMA

Jak wynika z badań firmy Randstad, obecnie połowa firm ma trudności w zatrudnieniu osób o poszukiwanych kwalifikacjach głównie z powodu niedopasowania kompetencji osób poszukujących pracy do oczekiwań pracodawcy. Najtrudniej jest pozyskać wykwalifikowanych pracowników fizycznych, inżynierów, techników i brygadzistów.

Michał Lasocki, prezes Intenson Europe Sp. o.o. zauważa, że łatwiej jest znaleźć mniej wykwalifikowanych pracowników niż specjalistów.

– Moje doświadczenia pokazują, że dość łatwo jest znaleźć pracownika na podstawowe stanowiska, takie jak konfekcjonowanie i pakowanie produktów czy praca przy taśmie produkcyjnej – mówi serwisowi portalsozywczy.pl Michał Lasocki.

Dodaje, że problem pojawia się, gdy poszukujemy pracowników o wyższych kompetencjach i na stanowiska wymagające większej odpowiedzialności.

– Coraz częściej spotykamy się również z zawyżaniem kompetencji zawodowych, dodatkowych umiejętności technicznych czy znajomości języków obcych w praktyce – wyjaśnia Michał Lasocki.

Podkreśla, że zdarza się, że młodzi pracownicy bez doświadczenia lub z niewielkim dorobkiem zawodowym, oczekują szybkiej ścieżki kariery i dość wysokiego wynagrodzenia za pierwszą pracę.

Czytaj więcej: Portalspozywczy.pl


WYBRANE DLA CIEBIE


REKLAMA
REKLAMA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

REKLAMA

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 13889

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 999781

POLECANE OFERTY

Ilość aktualnych ofert: 397 664

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane
REKLAMA