Prezes SCKiLRP: Zagrożeniem dla cukierni są sieci handlowe

www.portalspozywczy.pl 14 listopada 2012 21:39

Producenci branży cukierniczej nie są w stanie konkurować z sieciami handlowymi, które oferują produkty masowe po niskiej cenie - mówi Leszek Truskolawski, prezes Stowarzyszenia Cukierników, Karmelarzy i Lodziarzy RP. Jego zdaniem, rentowność branży cukierniczej jest bardzo niska i nie przekracza 5 proc.

 Prezes SCKiLRP, ostatni sezon dla lodów był bardzo słaby, nie tylko z przyczyn pogodowych, ale też z powodu decyzji zakupowych klienta. - Wciąż mówi się o kryzysie i o tym, że będzie coraz gorzej. Natomiast lody i wyroby ciastkarskie są wyrobami klasy premium, więc nie kupujemy ich na co dzień - mówi Leszek Truskolawski.

- Rozpiętość cen jest bardzo duża między wyrobami, które można znaleźć w sieciach, także dyskontowych, a tymi, które oferują rzemieślnicy w swoich cukierniach. Cukiernik nie jest w stanie konkurować z produktami w sieci i produkować dla sieci, które żądają ogromniej ilości produktów przy bardzo niskiej cenie i często bardzo niskiej jakości. Przy dostarczaniu do sieci często nie zostaje już zysku dla producenta, bo rentowność naszej branży jest bardzo niska i nie przekracza 5 proc. - dodaje.

Jego zdaniem, coraz większą konkurencja dla cukierni stają się piekarnie, które produkują nie tylko pieczywo, ale też wyroby cukiernicze. - Widzimy wiele zagrożeń ze strony piekarni, bo około 90 proc. piekarni produkuje wyroby ciastkarskie, o czym wcześniej w ogóle nie było mowy - ocenia.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11837

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane