PARTNER PORTALU partner portalu - www.frigologistics.pl

Prezes Sfinksa zapowiada dalszy rozwoju sieci w sektorze gastronomicznym

www.portalspozywczy.pl 12 maja 2014 12:49

W długim okresie wydatki konsumentów na gastronomię na pewno będą rosły, bo w tej gałęzi usług mamy do czynienia z postępującymi zmianami społecznymi. Coraz chętniej jadamy na mieście, a także coraz rzadziej organizujemy spotkania towarzyskie i rodzinne w domach. Te trendy są już zauważalne w dużych miastach, a i w mniejszych sytuacja zmierza w podobnym kierunku - mówi serwisowi portalspozywcy.pl, Sylwester Cacek, prezes zarządu Sfinks SA.

Jak tłumaczy, sytuacja w branży gastronomicznej w tym roku będzie zależała w dużej mierze od ogólnej koniunktury gospodarczej i wzrostu PKB. - Ten czynnik jest istotnie skorelowany ze skłonnością Polaków do odważniejszego wydawania pieniędzy na przyjemności, a nie tylko na potrzeby - dodaje.

Zdaniem Sylwestra Cacka, trendy z poprzednich lat pozwalają spodziewać się dalszego rozwoju sieci w sektorze gastronomicznym. - Przybywa zarówno nowych marek, jak i placówek sieci już działających na rynku. Część z nich, jak w każdej branży, może nie przetrwać próby czasu, jednak można założyć że bilans i tak wyjdzie na plus - mówi.

Prezes Sfinksa zaznacza, że już ubiegły rok był dla branży gastronomicznej lepszy niż 2012, aczkolwiek nadal mało było znaków ożywienia gospodarczego, które sprzyja restauratorom. Na wyniki branży w zeszłym roku na pewno wpłynęła też przedłużająca się zima, która przeciągnęła się aż na początek drugiego kwartału. - Jednak nie brakowało też pozytywnych zjawisk - coraz mocniejsze są biznesy sieciowe i franczyza w gastronomii - dodaje Sylwester Cacek.

W Sfinksie w roku 2013 miało miejsce wiele wydarzeń, które pozytywnie wpływały na rozwój sieci. - Uruchomiliśmy 12 nowych restauracji, wśród których znalazły się trzy restauracje Chłopskie Jadło. Powróciliśmy również do prestiżowych lokalizacji, jak Galeria Krakowska czy Galeria Mokotów w Warszawie, a we Wrocławiu otworzyliśmy pierwszą wolno stojącą restaurację Sphinx. Systematyczna praca nad strukturą sieci, poprawą jakości i efektywności na wielu frontach przełożyła się na coraz lepsze wyniki Sfinksa - tłumaczy prezes.

Sfinks Polska zarządza 109 restauracjami na terenie Polski, w tym siecią 93 restauracji Sphinx.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11458

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane