Prezes Spomleku na IX FRSiH: Oczekuję, że ser będzie z mleka a bułka z pszenicy

www.portalspozywczy.pl 17 października 2016 12:16

Jestem konserwatystą jeśli chodzi o modyfikacje żywności. Z wykształcenia jestem technologiem uczonym przez przedwojennych profesorów. Jeśli chodzi o modyfikacje żywności, zmienianie jej składu i poszczególnych składników, to jestem bardzo ostrożny – powiedział na inauguracji Forum Rynku Spożywczego i Handlu Edward Bajko, prezes Spomleku.

Uważa, iż diety bez laktozowe czy bezglutenowe są wielkim nieporozumieniem. Ludzie eliminując z diety pewne składniki jak chociażby laktoza czy gluten, stracą naturalną możliwość ich trawienia. - Oczekuję, że ser będzie z mleka, bułka z pszenicy, a schabowy ze świni. Nie chcę tu żadnych innowacji – podkreślił.

 - Nie rozumiem obawy przed GMO, przy jednoczesnym spożywaniu ogromnych ilości suplementów diety, co jest prawdziwą i niebezpieczną ingerencją w dietę i zdrowie człowieka. Oczekiwałbym bym od rządu informacji na ten temat – dodał prezes Spomleku.

Całość na portalspozywczy.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 10546

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane