PARTNER PORTALU partner portalu - www.frigologistics.pl

Produceni chętnie korzystają z trendu na zdrową żywność, ale w składzie roi się od "polepszaczy"

Autor: gazeta.pl 20 września 2013 09:57

Wyroby z odwołaniem do swojskości, wsi, babć, dziadunia i kuzynki ojca ze strony matki sprzedają się lepiej, więć produceni takie hasła wpisują na opakowaniach. Deklaracje nie znajdują jednak pokrycia w składzie produktów - czytamy w gazeta.pl

Do śmietany i jogurtów wrzucane są zagęszczacze, czyli skrobia kukurydziana modyfikowana, mączka chleba świętojańskiego, żelatyna wieprzowa etc. Dodają je właściwie wszyscy więksi producenci, np. Bakoma, Danone, Jovi czy Dr. Oetker.

Żelatyna powoduje, że jogurt się nie rozwarstwia i jest gładki. Podobnie jest ze śmietaną, która ma być bardzo gęsta i kremowa. Producenci twierdzą, że ją dodają, bo klienci strasznie nie lubią, jak widzą na wierzchu serwatkę, czyli taką mętną wodę. Mówią: "To jest niedobre, stare, popsuło się". I, co gorsza, wylewają ją.

Tymczasem w tej mętnej wodzie są białka serwatkowe, minerały i jest wapń. Wystarczy wymieszać.

Wszystkie te produkty są oczywiście bezpieczne dla zdrowia. Ba, nawet groźnie brzmiąca "skrobia modyfikowana". Jedyny problem to fakt, że produkty te niewiele wspólnego mają z naturalną wiejską śmietaną - czytamy w gazeta.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!
  • Agnieszka Górnicka 2013-09-20 14:08:27

    Gdy chodziłam do szkoły, na chemii przeprowadzano test na wykrywanie skrobi w śmietanie (z jodyną). Wtedy to się nazywało oszukiwaniem śmietany. Teraz to normalna praktyka.

ZOBACZ WSZYSTKIE (1)

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11364

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane