PARTNER PORTALU partner portalu - www.frigologistics.pl

Prof. Pisula: Monopolistyczne działania sieci barierą w kontaktach zakłady mięsne-sieci

www.portalspozywczy.pl 25 lipca 2015 21:20

Najtrudniejszą barierą do przezwyciężenia w kontaktach zakładów mięsnych z sieciami handlowymi są monopolistyczne działania tych ostatnich, szczególnie w zakresie przygotowywania umów i wymuszania dodatkowych opłat za wprowadzenie towaru do sprzedaży - ocenia prof. dr hab. Andrzej Pisula.

Profesor zwraca uwagę, że szczególnie słabą pozycję negocjacyjną mają pojedyncze średnie i małe zakłady mięsne, które nie podejmują prób łączenia się w bardziej lub mniej formalne związki, takie jak np. klastry.

- W okresie ostatnich kilku lat nastąpił w Polsce rozwój sklepów dyskontowych a udział nowoczesnej dystrybucji w obrocie produktami mięsnymi wzrósł do ok. 50 proc. Taki udział sprzedaży poprzez sieci handlowe realizują głównie duże i średniej wielkości zakłady, czyli te produkujące powyżej 50 ton na dobę – komentuje Andrzej Pisula. - Natomiast im mniejsza produkcja dobowa zakładu, tym większa część produkcji, a w szeregu przypadków jej całość, jest sprzedawana w tradycyjnych sklepach – zaznacza.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11370

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane