PARTNER PORTALU partner portalu - www.frigologistics.pl

Przepisy regulują kwestię przewozu żywności

Autor: dlahandlu.pl 10 grudnia 2010 10:38

Wysyłanie żywności przy pomocy firmy kurierskiej wiąże się z pewnymi obwarowaniami nałożonymi przez prawo przewozowe oraz przepisy sanitarne. Zgodnie z przepisami prawa - transport tego typu produktów wymaga specjalnych warunków dostawy.

- Regulaminy większości firm kurierskich wprowadzają zakaz przesyłania towarów łatwo psujących się. Za szczególnie delikatne przesyłki uważa się m.in. te zawierające świeże lub zamrożone produkty. Należy również zwrócić uwagę na to, aby przesyłane produkty nie mogły się rozlać i uszkodzić pozostałych przesyłek przewożonych przez kurierów. Taka sytuacja może mieć konsekwencje finansowe dla nadawcy przesyłki. Firma kurierska ma prawo obciążyć nadawcę "niebezpiecznej" przesyłki za spowodowane szkody. W tej sytuacji wiele działających na wirtualnym rynku sklepów spożywczych decyduje się na dostarczanie produktów na własną rękę odpowiednio przystosowanymi samochodami (m.in. o odpowiedniej temperaturze). Przesyłanie żywności kurierem daje jednak pewność, że przesyłka dotrze do adresata w ciągu jednego dnia - uważa Grzegorz Mazik-Wietrzyński, ekspert serwisu 4Logis.pl.
Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11609

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane