REKLAMA
REKLAMA

Przepisy sprzyjają marnowaniu żywności w handlu

Autor: dlahandlu.pl 4 maja 2012 10:04

Żywność w supermarketach marnuje się na skutek obowiązującej ustawy o podatku od towarów i usług. Ustawa nakłada podatek od darowizn na dystrybutorów, w związku z czym sprzedawcom bardziej opłaca się zutylizować żywność, niż przekazać ją potrzebującym. W efekcie rocznie w handlu i dystrybucji marnuje się do 300 tysięcy ton jedzenia.

REKLAMA

- Cały czas staramy się przekonać Ministerstwo Finansów, że zmiany w prawie są konieczne, szczególnie w myśl nowej rezolucji, która została w styczniu przegłosowana przez Parlament Europejski. Wzywa się w niej państwa członkowskie, w tym również Polskę, do zweryfikowania ustaw, które powodują większe marnowanie jedzenia - mówi Marek Borowski, prezes Federacji Polskich Banków Żywności.

Wybrane sieci handlowe włączyły się w kampanię społeczną Federacji Polskich Banków Żywności umieszczając na swoich stronach internetowych i terenach sklepów informacje, jak każdy może ograniczyć marnowanie jedzenia.Partnerami kampanii "Nie marnuj jedzenia. Myśl ekologicznie" zostały: Polska Organizacja Handlu i Dystrybucji, trzy z sieci handlowych, które zrzesza POHiD - Carrefour, Tesco i Żabka oraz Federacja Konsumentów. 

 

Partnerstwo powstało w ramach Grupy Roboczej do spraw zrównoważonej konsumpcji. Jest to jedna z czterech grup wspierających prace zespołu do spraw społecznej odpowiedzialności przedsiębiorstw, działa przy Ministerstwie Gospodarki. 

  • andowc 2012-05-04 16:05:20

    Jak ją (żywność) "utylizują" ?

    Biorą pracownicy (sprzedawcy) dla psa,dla swoich dzieci na obiad,wyrzucają na "śmietnik" (widziałem ludzi grzebiących w śmietniku)- bieda w Polsce.

    Ten co pisze- niechaj odpowie (mądrala).

ZOBACZ WSZYSTKIE (1)

WYBRANE DLA CIEBIE


REKLAMA
REKLAMA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

REKLAMA

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 12742

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 663

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane
REKLAMA