PARTNERZY PORTALU Partner portalu: City Board
REKLAMA
REKLAMA

Przeterminowane produkty i błędy w cennikach nadmorskich barów

Autor: WIIH w Gdańsku 12 czerwca 2014 11:13

Zawyżanie należności, używanie do produkcji przeterminowanych środków spożywczych, brak właściwej informacji w cennikach (jadłospisach), używanie tłuszczów smażalniczych niewłaściwej jakości i inne nieprawidłowości stwierdziła Inspekcja Handlowa w Gdańsku podczas kontroli przeprowadzonych w II kwartale bieżącego roku.

REKLAMA

Wojewódzki Inspektorat Inspekcji Handlowej w Gdańsku od kwietnia do maja 2014 r. przeprowadził 24 kontrole placówek gastronomicznych na terenie Trójmiasta, Słupska, Lęborka, Ustki i Bytowa. Nieprawidłowości stwierdzono w większości kontrolowanych placówek gastronomicznych.

W 2 przypadkach pobrano wyższą należność o 8,10 zł i 3,50 zł. I tak na przykład w jednej z restauracji Trójmiejskich za zakupione 2 szklanki whisky a 80 ml/18 zł, po przemierzeniu okazało się, że w szklankach znajdowało się łącznie 124 ml zamiast ilości deklarowanej 160 ml, tj. mniej o 35 ml o wartości 8,10 zł. 

W 10 kontrolowanych placówkach naruszono przepisy dotyczące uwidaczniania cen, nieprawidłowości polegały na braku daty wystawienia cennika oraz braku określenia ilości nominalnych wyrobów wyrażonych w legalnych jednostkach miary, tj. głównego składnika dania - mięsa, drobiu, ryby czy też dodatków uzupełniających - deserów, przystawek.

W jednej z kontrolowanych restauracji stwierdzono brak segregacji żywności w urządzeniach chłodniczych. W związku z ww. produkty narażone były na przenikanie zapachów. 

W 5 z kontrolowanych restauracji stwierdzono przechowywanie, stosowanie przyrządów pomiarowych bez wymaganych cech legalizacji lub niespełniających wymagań kontroli metrologicznej. 

W 4 kontrolowanych zakładach gastronomicznych stwierdzono używanie tłuszczu o niewłaściwych cechach organoleptycznych - ciemnego o zabarwieniu oliwkowo-brunatnym i ostro mocno drażniącym zapachu, zanieczyszczonego pozostałościami surowców wcześniej smażonych.

Niezachowanie należytego stanu sanitarnego stwierdzono w 2 placówkach - brudne ściany, podłoga oraz przedmioty i sprzęt pozostający w kontakcie z żywnością. Nie był to brud i bałagan produkcyjny, który może zaistnieć w toku produkcji. Urządzenia, tj. zamrażarka, piec do pizzy, kuchenka, frytkownica, regał do przechowywania surowców używanych do produkcji pizzy - nosiły ślady długotrwałego zaniedbania i nie czyszczenia. Były bardzo brudne, z trwałymi zaciekami zaschniętego tłuszczu. Powierzchnie ścian, podłóg oraz okien w kuchni właściwej, tj. pomieszczeniu, w którym odbywała się produkcja i przygotowanie potraw - były bardzo brudne i nosiły ślady długotrwałego zaniedbania stanu sanitarnego. Na ścianach, podłodze i urządzeniach znajdowały się okruchy i przylegające resztki żywności..

W jednej placówce prowadzona była sprzedaż napojów z naruszeniem warunków posiadanego zezwolenia na sprzedaż napojów alkoholowych.


WYBRANE DLA CIEBIE


REKLAMA
REKLAMA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

REKLAMA

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 14343

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 664

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane
REKLAMA