Raport: Sklepy convenience zwiększą udział marek własnych do 18 proc

www.portalspozywczy.pl 6 października 2014 12:09

Od roku 2003 do roku 2012 udział marek własnych w wartości rynku handlu detalicznego w Polsce wzrósł z 3,9 proc. do 21,3 proc. Rynek ten jest jeszcze nienasycony i wraz z rozwojem sieci handlowych powinien się rozwijać - wynika z raportu „Skuteczne strategie sprzedaży w przemyśle spożywczym", przygotowanego przez Bank BGŻ, SGGW i Millward Brown. Zdaniem autorów raportu, w kolejnych czterech latach marki własne powinny rosnąć także w sklepach należących do segmentu handlu tradycyjnego.

Dla porównania, w 2012 roku w Wielkiej Brytanii marki własne posiadały 42,2 proc. udziału w rynku handlu detalicznego, a w Niemczech było to 35,6 proc.
Zdaniem analityków Banku BGŻ, sukces marek własnych w Polsce wynika z dwóch przyczyn. Po pierwsze, są to produkty niskomarżowe, a jednym z głównych czynników wyboru polskiego konsumenta jest niska cena. Po drugie, sieci handlowe nałożyły wysokie wymagania jakościowe w stosunku do tych produktów, dlatego reprezentują one atrakcyjny stosunek ceny do jakości i stały się w świadomości konsumenta synonimem rozsądnego wyboru.
Jak wynika z danych Rabobank, udział marek własnych w ilości asortymentu w dyskontach wynosił w 2006 roku 90 proc., a w 2012 roku obniżył się do 85 proc. Na przestrzeni tego okresu udział marek własnych w asortymencie sklepów convenience i supermarketów nie zmienił się i wynosił odpowiednio 5 proc. i 10 proc. W 2012 roku pojawiły się pierwsze marki własne w sklepach handlu tradycyjnego, jednak stanowiły one zaledwie 1 proc. ilości towarów.
Jak prognozują autorzy raportu, w 2018 roku udział marek własnych w asortymencie dyskontów spadnie do 80 proc. W tym czasie sklepy convenience zwiększą ilość towarów sprzedawanych pod private labels do 18 proc., a supermarkety do 25 proc. W sklepach handlu tradycyjnego marki własne powinny stanowić za cztery lata 5 proc. asortymentu.
Analitycy Banku BGŻ podkreślają, że standard oferty private labels jest coraz wyższy i zaspokaja potrzeby konsumentów o różnym statusie ekonomicznym. Co więcej, strategie kreowania marek własnych wpisują się w zwyczaje zakupowe Polaków - w niektórych grupach towarów, szczególnie produktów świeżych, takich jak mięso i wędliny, Polacy są przyzwyczajeni do "polskiej żywności" uważając ją za lepszą jakościowo. Dlatego w takich przypadkach nazwa marki własnej jest polskobrzmiąca. Z drugiej strony, należy pamiętać, że przy wyborze produktu spożywczego kluczowy pozostaje stosunek jakości do ceny.
- Warto także zauważyć, że w obliczu rosnącej konkurencji na rynku handlowym w Polsce i zanikania różnic cenowych pomiędzy różnymi formatami sklepów, atrakcyjny produkt pod marką własną może stać się wyróżnikiem danej sieci handlowej i elementem strategii pozyskiwania klientów - oceniają analitycy Banku BGŻ.
Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 10873

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane