Restauratorzy podpisali około 250 umów z organizatorami Światowych Dni Młodzieży

Autor: PAP 13 lipca 2016 18:01

Restauratorzy i właściciele barów mlecznych z Krakowa i okolic podpisali około 250 umów z organizatorami Światowych Dni Młodzieży. W punktach zawisną plakaty ŚDM, co ułatwi rozpoznanie tych miejsc pielgrzymom, którzy będą mogli zrealizować tam talony żywieniowe.

"Podpisaliśmy już około 250 umów z właścicielami z Krakowa i okolic. Codziennie zgłasza się do nas kilku, kilkunastu kolejnych restauratorów" - mówi odpowiedzialny za wyżywienie podczas ŚDM ks. Józef Gubała.

W punktach tych pielgrzymi zrealizują talony żywnościowe, które zamówili w pakiecie pielgrzyma podczas rejestracji. Jak dotąd pakiet z wyżywieniem wybrało niecałe 260 tys. osób.

Restauracje zapewnią młodzieży obiad i kolację. Talon gwarantuje stałą cenę, upoważnia do zamówienia posiłku bez kolejki. Obiad złożony będzie z dwóch dań - każde po 10 zł. Z kolei koszt kolacji to 15 zł. Punkt gastronomiczny musi zapewnić pielgrzymowi bezpłatną wodę. Śniadanie młodzież będzie jadła w miejscach zakwaterowania.

Ci, którzy wykupili pakiet pielgrzyma bez wyżywienia oraz ci, którzy takiego pakietu w ogóle nie kupili, na miejscu w Krakowie nie będą mogli kupić talonów żywnościowych. Mimo to będą mogli zamówić posiłki, takie jak pielgrzymi posiadający talony i w podobnych cenach.

Na realizację talonów żywnościowych zdecydowała się m.in. sieć restauracji Olimp. Pielgrzymi zrealizują talony w trzech lokalizacjach tej sieci (przy Dworcu Głównym oraz przy ulicach Krupniczej i Zakopiańskiej). "Nasze restauracje są przygotowane na każdą ilość klientów, zarówno pod względem dostępności posiłków w preferowanych przez pielgrzymów godzinach, jak i koniecznego dodatkowego personelu" - mówi odpowiedzialna za marketing firmy Izabela Domaradzka.

Wielu restauratorów - także tych, którzy umowy podpisali - twierdzi, że są one nieopłacalne. Kontrowersje wzbudza fakt, że muszą oni zapłacić archidiecezji krakowskiej 1 tys. zł plus VAT. Opłata ta - jak tłumaczy ks. Gubała - jest potrzebna na pokrycie kosztów związanych z ŚDM, w tym wynikających z organizacji systemu żywienia talonowego, produkcji talonów; ma to też być dla organizatorów zabezpieczenie, że restauracje podpisujące umowy wywiążą się ze zobowiązania i będą realizować talony i serwować dobre posiłki po ustalonych cenach.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11086

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane