PARTNER PORTALU partner portalu - www.frigologistics.pl

Rynek chłonie lody bez laktozy i bez glutenu

Autor: pr, dlahandlu.pl 26 czerwca 2017 09:21

Na rynku przybywa lodów stworzonych dla osób z nietolerancjami i alergiami pokarmowymi. Tak zwane lody prozdrowotne są hitem ostatnich miesięcy.

Producenci żywności prześcigają się w produktach bez laktozy i glutenu. Na sklepowych półkach znajdziemy już bezglutenowe makarony, mąki, przyprawy, ciastka, wędliny i gotowe dania, a także bezlaktozowe mleko, jogurty czy sery. Także producenci lodów coraz chętniej wypuszczają na rynek desery, które mogą bez obaw jeść osoby z nietolerancjami i alergiami pokarmowymi.

Tego typu produkt posiadający certyfikat Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej pojawił się na rynku już w 2016 roku. Waniliowe lody wypuściła firma „Anita” z Działoszyna. - Zależało nam na stworzeniu mrożonego deseru, po który bez obaw i konsekwencji zdrowotnych mogą sięgać osoby z nietolerancją glutenu, a także osoby z wyboru stosujące dietę bezglutenową. Kluczowa dla nas była licencja, która gwarantuje, że produkt rzeczywiście może być określany jako bezglutenowy – mówi Grzegorz Mordalski, właściciel firmy „Anita”, producent lodów.

Bezglutenowe lody od „Anity” okazały się strzałem w dziesiątkę. Lody były jednym z najlepiej sprzedających się deserów działoszyńskiej firmy w 2016 roku. Sukces zachęcił producenta do wprowadzenia wiosną 2017 nowego smaku, tym razem czekoladowego. – To wciąż produkt niszowy, jednak wart rozwoju i inwestycji. Widzimy, jak systematycznie rośnie zainteresowanie nim, zarówno konsumentów, jak i detalistów oraz sieci dyskontowych – przekonuje Grzegorz Mordalski.

Lody waniliowe i czekoladowe to nie jedyne mrożone desery „Anity” posiadające licencję produktu bezglutenowego. W 2016 roku firma dostała taką licencję na 13 swoich mrożonych deserów, w tym m.in. na dostępne już na rynku lody na bazie smoothie Smooth Ice oraz lody jogurtowe z sorbetem mango-marakuja Muuu. – To część oferty, która w najbliższych latach będzie się rozwijać. Dostrzegamy tworzący się rynek na tego typu produkty, a także narastające potrzeby rynku będące efektem większej świadomości dietetycznej wśród Polaków – mówi producent.


Ale nie tylko charakterystyczny przekreślony kłos pszenicy przyciąga konsumentów. Wprowadzone w 2016 roku lody bez glutenu „Anita” pozbawiła także laktozy. Tym samym tworząc pierwszy na rynku deser lodowy, który mogą jeść zarówno osoby z celiakią, jak również z nietolerancją i alergią na laktozę. Lody powstały na bazie płynnego mleka, z którego usunięto cukier mleczny. Możliwe to było dzięki dodaniu do nich laktazy, czyli naturalnego enzymu stosowanego do rozkładu laktozy.


WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11419

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane