REKLAMA
REKLAMA

Rynek żywności i sektor handlowy na Europejskim Kongresie Gospodarczym 2014

Autor: PTWP 5 maja 2014 12:29

Rynek żywności i sektor handlowy na Europejskim Kongresie Gospodarczym 2014

W dniach 7-9 maja odbędzie się w Katowicach Europejski Kongres Gospodarczy (EEC). Ważnym aspektem wśród tematów poruszanych w trakcie debat kongresowych będą m.in. zagadnienia związane z produkcją i eksportem żywności, rynkiem handlu, konsolidacją przemysłu spożywczego i rozwojem e-commerce.

REKLAMA

Organizatorzy podczas trzech kongresowych dni w Katowicach spodziewają się ok. 6000 uczestników, 700 prelegentów, a także 500 akredytowanych dziennikarzy z polskich i zagranicznych redakcji. Miejscem debat, a zaplanowano ok. 100 sesji dyskusyjnych, będą trzy hotele - Qubus, Angelo i Monopol, oraz Centrum Kultury Katowice.

Podczas Kongresu odbędą się cztery sesje dyskusyjne dotyczące wyłącznie branż spożywczej i handlowej. Aby ułatwić zainteresowanym udział w debatach, zostały one zgrupowane w jeden blok - wszystkie będą mieć miejsce w piątek 9 maja w budynku Altus.

Warunkiem, który umożliwi udział w Kongresie jest zarejestrowanie się na stronie https://www.ptwp.pl/eec/pl/. Udział w Kongresie jest bezpłatny.

Cykl debat spożywczo-handlowych zainauguruje sesja "Ofensywa polskiej żywności na światowych rynkach" (w godzinach 9:30-11:30). Poruszone zostaną na niej tematy takie jak: efektywne strategie promocji i wsparcia eksportu, rola administracji rządowej w otwieraniu nowych rynków, oraz problemy i doświadczenia firm związane z wejściem na nowe rynki. Uczestnicy omówią także kwestię strategii dywersyfikacji eksportu. Na przykładzie Afryki, Azji, Australii i Ameryki postarają się odpowiedzieć na pytanie - gdzie szukać rynków zbytu?

W debacie wezmą udział: Marek Sawicki, minister rolnictwa, Roman Jagieliński, prezes Grupy Producentów Owoców Roja, wicepremier, oraz minister rolnictwa i gospodarki żywnościowej RP w latach 1995-1997; Marek Moczulski, prezes Bakallandu; Adam Mokrysz, członek zarządu Mokate; Ryszard Tomaszewski, prezes Tesco Polska; Bronisław Wesołowski, przewodniczący Rady Gospodarki Żywnościowej, Ministerstwo Rozwoju Wsi i Rolnictwa RP, oraz prezes Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego.

Kolejna debata odbędzie się pod hasłem "Konsolidacja w przemyśle spożywczym i handlu w Polsce i regionie" (w godz. 12:00-14:00). W jej trakcie analizie poddana zostanie kondycja sektorów żywnościowego i handlowego u progu ożywienia gospodarczego. Paneliści będą rozmawiać o małych i średnich przedsiębiorstwach, jako atrakcyjnym celu przejęć i inwestycji. Rozważone zostaną prawdopodobne scenariusze konsolidacji w przemyśle spożywczym i w handlu.

W dyskusji wezmą udział: Zenon Daniłowski, prezes Makaronów Polskich; Renata Dutkiewicz, dyrektor zarządzający sektorem FMCG w ING Bank Śląski; Piotr Grauer, dyrektor w Firmie Doradczej KPMG w Polsce; Krzysztof Homenda, członek zarządu w Przedsiębiorstwie Przemysłu Spożywczego PEPEES; Jan Kolański, prezes Colian; Ryszard Tomaszewski, prezes Tesco Polska; Ryszard Wojtkowski, partner zarządzający w Resource Partners; Krzysztof Woźnica, prezes Zakładów Mięsnych Silesia.


WYBRANE DLA CIEBIE


REKLAMA
REKLAMA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

REKLAMA

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 13889

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 999781

POLECANE OFERTY

Ilość aktualnych ofert: 397 664

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane
REKLAMA