Sieci handlowe kwestionują opinię min. Sawickiego, że skorzystały na panice cukrowej

Autor: PAP/dlahandlu.pl 20 kwietnia 2011 21:57

- Na panice na rynku cukru skorzystali producenci i handlowcy. Sprawą znacznego wzrostu cen tego produktu powinien zainteresować się z własnej inicjatywy Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów - powiedział minister rolnictwa Marek Sawicki. Tymczasem sieci handlowe twierdzą, że na panice cukrowej zarobiły trzy spółki produkujące cukier, ale nie handel.


- Gdybym mógł zrezygnowałbym z handlu cukrem w czasie ostatniej paniki cukrowej - mówi Ryszard Tomaszewski, prezes Tesco Polska. Wszyscy winę za rosnące ceny cukru zrzucali na sieci handlowe, a my staraliśmy się trzymać jego cenę na możliwie najniższym poziomie marży. Jednak to i tak nic nie dawało, a ceny u producentów rosły, bo wykupywanie towaru w sklepach zwiększało popyt,a  co za tym idzie jego cenę - mówi Ryszard Tomaszewski.

Według danych uzyskach przez resort rolnictwa od producentów cukru, w listopadzie 2010 r. cena zbytu cukru konfekcjonowanego wynosiła 2,28 zł za kg, w grudniu - 2,4 zł/kg, w styczniu - 2,71 zł/kg, a w marcu - już 3,27 zł za kg.

W lutym i w marcu cukier w sklepach znacząco podrożał, osiągając w niektórych placówkach cenę nawet 7 zł za kg, a klienci z obawy o to, że ceny będą jeszcze wyższe, kupowali na zapas.

Jak mówił Sawicki konsumenci płacili za cukier nawet trzy razy więcej od cen zbytu, a jest to - jego zdaniem - niedopuszczalne. W opinii szefa resortu rolnictwa, Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów powinien sam zainteresować się sprawą, a nie wszczynać postępowanie dopiero na wniosek ministra rolnictwa.

Zdaniem Sawickiego, UOKiK ma nie tylko zapobiegać monopolizacji, a więc pilnować przestrzegania zasad konkurencyjności na krajowym rynku, ale także ma za zadanie dbanie o konsumentów. "Mam wrażenie, że ten Urząd zapomina o konsumentach" - powiedział.

UOKiK poinformował PAP, że "od 22 marca prowadzi postępowanie wyjaśniające, którego celem jest zdiagnozowanie problemów na rynku cukru w Polsce". Jednocześnie zwrócił uwagę, że "UOKiK może podjąć działania tylko i wyłącznie po stwierdzeniu, że nieuczciwa cena jest wynikiem nadużycia pozycji dominującej lub nielegalnego porozumienia".

Według notowań portalu dlahandlu.pl w połowie kwietnia ceny detaliczne cukru w hiper- i supermarketach wahały się od 3,59 do 6,89 zł za kg, średnio kosztował on 4,92 zł za kg.

Obecnie ceny cukru na giełdach światowych utrzymują się na wysokim poziomie - ok. 750 dolarów za tonę z dostawą na maj.

Podobał się artykuł? Podziel się!
  • JUSTYNA 2011-09-20 14:32:20

    FAKTYCZNIE Z CUKREM BYŁ SZAŁ,KLIENCI BRALI JEDEN PRZEZ DRUGIEGO W BIEDRONCE SZŁY 3 PALETY GDZIE PALETA TO 960 KG I TO BYŁO MAŁO.SAM CUKIER NAKRĘCAŁ NAM UTARG

ZOBACZ WSZYSTKIE (1)

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 10912

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane