Sieci korzystając z mody na zdrowe odżywianie promują produkty świeże

Autor: MondayNews.pl 13 kwietnia 2016 09:20

Z najnowszego badania instytutu ABR SESTA, dotyczącego strategii sieci handlowych, wynika, że coraz mocniej pokazują one w gazetkach promocyjnych produkty świeże, w tym warzywa i owoce. Część sieci wykorzystuje panujący wśród konsumentów trend związany ze zdrowym odżywianiem.

Z roku na rok rośnie liczba promocji produktów świeżych. Do tej kategorii należą m.in. warzywa i owoce, wędliny i mięso na wagę, sery na wagę, wyroby piekarnicze i cukiernicze. Jednak w 2015 roku bardziej niż w poprzednim, sieci inwestowały w promowanie wędlin w obsłudze (wzrost promocji o 25 proc.) i produktów cukierniczych (wzrost o 34 proc.). Wyroby te są najmniej zalecane według piramidy żywieniowej. Udział warzyw i owoców w kategorii Świeże spadł z 24 proc. w 2014 roku do 22 proc. w 2015 roku.

Największy wzrost promocji zauważalny jest w kanale Convenience (m.in. w takich sieciach jak Żabka, Freshmarket, Carrefour Express, Groszek), w dużych sklepach osiedlowych oraz dyskontach. Rosnące znaczenie kategorii widać również po zmianie aranżacji sklepów. Przy wejściu do marketów, m.in Biedronki i Lidla, znajdują się duże ekspozycje warzyw i owoców.

Wybrane sieci zdecydowanie zwiększyły liczbę promocji w kategorii Warzywa i Owoce. Należą do nich zwłaszcza Delikatesy Centrum (wzrost promocji o 76 proc.), Carrefour Express (wzrost o 56 proc), Aldik (wzrost o 50 proc.), Intermarche (wzrost o 44 proc.), Polomarket (wzrost o 31 proc.). Również debiutująca w ubiegłym roku sieć supermarketów Mila miała relatywnie dużo promocji warzyw i owoców.

– Wędliny znajdują się na samej górze piramidy żywieniowej i zalecane jest ograniczenie ich konsumpcji. Jednak sieci zdecydowały się na ich promowanie. Ten trend powinien się zmienić w najbliższych latach. Konsumpcja mięs powinna się zmniejszać, natomiast rosnąć warzyw i owoców. Dlatego okazuje się, że mniejszy sklep z dobrymi warzywami i owocami, produktami zbożowymi, nabiałem całkowicie wystarcza do zaspokojenia potrzeb konsumentów, mówi Marcin Dobek z instytutu badawczego ABR SESTA.

Wydaje się zatem, że kanał sprzedaży, jakim są mniejsze sklepy, będzie się rozwijał w najbliższych latach. W dalszej przyszłości można również się spodziewać, że będą one posiadać większą ofertę produktów świeżych i bardzo ograniczony asortyment produktów FMCG. Najłatwiej przestawić się na ten kierunek sprzedaży właśnie najmniejszym sklepom.

Mimo trendu na świeżą żywność, hipermarkety nie zwiększyły miejsca na promocję kategorii Świeże. W przypadku tych produktów mniejsze znaczenie dla klientów ma cena, a większe wygląd i jakość. Pod względem ich promocji wyróżnia się na rynku nowa marka sieci Bi1, której oferta stanowi aż 29 proc. produktów świeżych. Sieć przeznacza dużą jej część na wędliny i mięsa, mniej na warzywa i owoce, które znajdują się na samym dole piramidy żywieniowej.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11009

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane