REKLAMA
REKLAMA

Spożycie jaj w Polsce wzrośnie w gastronomii i przemyśle spożywczym

Autor: dlahandlu.pl 8 października 2014 12:03

Zgodnie z danymi Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w latach 2010-2012 spożycie jaj w Polsce spadło z poziomu 202 sztuk na mieszkańca w 2010 r. do poziomu około 140 sztuk na mieszkańca w 2012 r. Tak niskiego poziomu spożycia jaj w Polsce nie notowano w całym okresie transformacji.

REKLAMA

Według Instytutu w 2013 r. bilansowa konsumpcja jaj zwiększyła się nieznacznie, do około 142 sztuk na mieszkańca, tj. o 5,6% w stosunku do 2012 r.
Instytut przewiduje, że w 2014 r. w większym stopniu wrośnie zużycie jaj w przemyśle spożywczym i gastronomii, niż w gospodarstwach domowych.

Z obliczeń GUS wynika, że przeciętne miesięczne wydatki na jaja w gospodarstwach domowych w 2013 r. stanowiły 0,64% wydatków ogółem, a ich udział w wydatkach na żywność wyniósł 2,57%.


WYBRANE DLA CIEBIE


REKLAMA
REKLAMA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

REKLAMA

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 12698

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 663

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane
REKLAMA