Stanowisko PFPŻ w sprawie aplikacji e-food

Autor: PFPŻ 2 lipca 2014 09:57

W odpowiedzi na zarzuty twórców aplikacji e-food PFPŻ opubliklował uwagi merytoryczne przekazane firmie Birds of Fire Bogumił Jankiewicz odnośnie funkcjonalności aplikacji e-food.

1. Sugerowanie szkodliwości dodatków do żywności
Aplikacja efood dzieli dodatki do żywności na następujące kategorie: pożyteczny, raczej obojętny, podejrzany, szkodliwy, mocno szkodliwy. Dodatkowo, klasyfikacji do poszczególnych kategorii towarzyszą wskazówki dla konsumentów (np. „odstaw ten produkt" w przypadku dodatków uznanych przez twórców aplikacji za „mocno szkodliwe", „szkodliwy - lepiej nie bierz" czy „uważaj" w przypadku dodatków „podejrzanych"). Przyjęty system podziału dodatków do żywności oraz związane z nim zalecenia dla konsumentów naruszają prawa producentów żywności, a dodatki do żywności opisane są w sposób bezpodstawnie dyskredytujący produkty, które je zawierają.
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zwraca uwagę na fakt, że stosowanie substancji dodatkowych do żywności jest możliwe jedynie wtedy, gdy istnieje dowód, że nie stanowią one zagrożenia dla zdrowia konsumenta przy proponowanym poziomie ich stosowania, a proponowane zastosowanie dodatku przyniesie konsumentowi możliwe do wykazania korzyści. Przed dopuszczeniem substancji dodatkowej do powszechnego stosowania w produktach żywnościowych niezależne jednostki naukowe na podstawie aktualnych wyników badań naukowych przeprowadzają szczegółową ocenę bezpieczeństwa. Stosowanie substancji dodatkowych do żywności podlega ścisłym wymogom prawa żywnościowego, określonym w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia.

W związku z powyższym, pojawiające się w danych aplikacji informacje, że dopuszczone do stosowania w żywności substancje dodatkowe mogą niebezpieczne dla zdrowia stanowi podważenie obowiązujących w Polsce i Unii Europejskiej przepisów prawa, które w bardzo restrykcyjny sposób określają kryteria bezpieczeństwa, jakie muszą spełniać dodatki. Ponadto wskazywanie, że produkty zawierające substancje szkodliwe dla zdrowia są dostępne w sprzedaży jest równoznaczne z kwestionowaniem skuteczności działania systemu bezpieczeństwa żywności i organów urzędowej kontroli, których nadrzędnym, statutowym celem działania jest zapewnienie, aby żywność znajdująca się w obrocie rynkowym była bezpieczna dla zdrowia konsumentów i nie stanowiła dla nich zagrożenia.

  • ekonsulting 2015-06-24 01:57:53

    tabele dietetyczne w google play - bardzo dobra aplikacja typu efood :)

  • pearl 2014-07-03 06:26:37

    Ale sie k..wy bronią ,chyba ZUS za tym stoi ,po co mają ludzie za długo żyć

  • eon 2014-07-02 21:16:00

    Nie sądzę, aby wszystkie dodatki do żywności były dodawane przez producentów, których tak żarliwie broni PFPŻ, w myśl cytowanych przez siebie przepisów. Jakoś nie umiem znaleźć dla siebie, jako konsumentki, korzyści z tego, że jedzenie barwi się ekstraktem z owadów, nadmiar wody maskuje się stabilizatorami, a smak bezsmaku maskuje wzmacniaczami smaku. Brawo dla twórców aplikacji. Zaraz ją pobieram.

ZOBACZ WSZYSTKIE (5)

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 12608

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 663

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane