Trwają prace nad projektem ustawy o przeciwdziałaniu marnowania żywności

Autor: Forbes.pl 8 marca 2016 09:59

W Senacie trwają prace nad projektem ustawy o przeciwdziałaniu marnowania żywności. Handlowcy będą musieli płacić za niszczenie jedzenia i tłumaczyć, ile produktów przekazali na cele charytatywne. Jeśli tego nie zrobią zapłacą grzywnę - informuje Forbes.

Projekt pierwszy raz ujrzał światło dzienne w połowie lutego, podczas posiedzenia senackiej Komisji Rodziny, Polityki Senioralnej i Społecznej. Założenia nowych przepisów przedstawił Mieczysław Augustyn, senator z ramienia Platformy Obywatelskiej.

Senatorowie chcą, żeby właściciele sklepów mieli obowiązek raportowania o tym, ile produktów żywnościowych przekazali na cele charytatywne. Projektowane zapisy dotyczą sklepów powyżej 250 metrów kwadratowych, w których przynajmniej połowa sprzedawanych produktów to żywność. Taki sam obowiązek spoczywałby też na organizacjach pożytku publicznego, do których trafiałyby produkty o krótkim terminie do spożycia, a które w innym przypadku zostałyby zniszczone.
Sklepy musiałyby też informować ministra środowiska, ile każdego roku niszczą żywności. Handlowcy mieliby obowiązek przelewania 0,5 proc. wartości utylizowanej żywności na konta np. Banków Żywności. 

Za brak raportów dotyczących ilości przekazywanej żywności na cele charytatywne sprzedawcom groziłyby kary grzywny. W aktualnej wersji projektu ustawy jej wysokość nie została jeszcze sprecyzowana.

Więcej na Forbes.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

  • Max

    5,48

  • Śr

    3,36

  • Min

    1,82

» Produkty » Sklepy » Regiony

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11381

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane