Udział żywności w wydatkach Polaków spadł z 48 proc. w 1991 do 24,6 proc. w 2014 roku

www.portalspozywczy.pl 20 listopada 2015 16:44

Podstawową przyczyną ekonomiczną zmian modelu żywienia Polaków jest proces bogacenia się społeczeństwa. Ważne są też zmiany społeczno-ekonomiczne dotyczące sposobów żywienia – wynika z raportu „Zmiany preferencji Polaków w zakresie konsumpcji żywności” przygotowanego przez analityków Banku BGŻ BNP Paribas.

Autorzy raportu podkreślają znaczenie bogacenia się społeczeństwa w zmianie modelu żywienia Polaków. Równolegle jednak w procesie transformacji miały miejsce silne wzrosty cen żywności. W konsekwencji dopiero w roku 2004 skumulowany wzrost dochodu do dyspozycji gospodarstw domowych przekroczył skumulowany wzrost cen. Obecnie dostępność żywności dla przeciętnego mieszkańca Polski, czyli siła nabywcza dochodów w przeliczeniu jedynie na żywność, jest wyższa o około 50 proc. niż na początku okresu transformacji. Z drugiej strony udział żywności w koszyku konsumpcyjnym spadł z 48 proc. w 1991 do 24,6 proc. w 2014 roku.

Duży wpływ na zwyczaje żywieniowe Polaków ma szereg zjawisk społeczno-ekonomicznych. Wśród nich warto wskazać wzrost konsumpcji w punktach gastronomicznych oraz produktów przetworzonych przy ogólnym zmniejszeniu spożycia. Jak wynika z raportu, oprócz wzrostu zamożności Polaków wpływa na to wydłużenie czasu pracy oraz dłuższy przeciętny czas spędzany w drodze do niej. W latach 2006-2014 wydatki Polaków na usługi związane z konsumpcją poza domem zwiększyła się ponad trzykrotnie do 40,62 zł na osobę miesięcznie.

Zmiana stylu życia wpływa na zmniejszenie zapotrzebowania na energię. Tryb życia jest mniej energochłonny, a to z powodu na wzrost znaczenia komunikacji samochodami i środkami publicznymi, większe wykorzystanie maszyn ułatwiających pracę i czyniącą ją lżejszą pod względem wysiłku fizycznego.

Autorzy raportu wskazują na istotne znaczenie substytucji ilości jakością. Oznacza to wprost dostarczenie niezbędnych dla organizmu składników żywnościowych dzięki spożyciu produktów o wyższej wartości odżywczej.

Ostatnim czynnikiem jest stosowanie różnego rodzaju diet zdrowotnych, a także rozpowszechnienie chorób wymagających stosowania rygorystycznych diet.

Spadek spożycia podstawowych produktów żywnościowych w latach 1999 – 2014 odbywał się w sytuacji silnego wzrostu cen detalicznych żywności. Tylko od 2011 do 2014 roku ceny artykułów spożywczych były średnio 53 proc. wyższe niż w latach 1999 – 2001. Ogólny wzrost cen konsumpcyjnych wyniósł w tym okresie 44,5 proc., co oznacza, że żywność drożała bardziej niż inne kategorie. Z drugiej jednak strony, jak podkreślają autorzy badania, wzrost dochodów z nawiązką rekompensował wzrost cen. Realny dochód dyspozycyjny w ciągu ostatnich 15 lat wzrósł o blisko 140 proc.


WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11054

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane