W 2013 roku rynek gastronomiczny osiągnął wartość 20 mld zł

Autor: dlahandlu.pl 14 stycznia 2014 09:49

W 2013 roku rynek gastronomiczny osiągnął wartość 20 mld zł

Według wstępnych szacunków, rynek gastronomiczny w Polsce w 2013 roku mógł osiągnąć wartość około 20 mld złotych. Pomimo przewidywanej styczniowej stagnacji, dane zawarte w raporcie PMR „Rynek HoReCa w Polsce 2013. Analiza rynku i prognozy rozwoju na lata 2013-2015" pokazują, że rok 2014 będzie rokiem wzrostu i znacznej poprawy sytuacji na rynku fast food'owym.

Rynek gastronomiczny w Polsce rośnie co roku średnio o 2-3 proc., charakteryzując się dużym potencjałem rozwojowym ze względu na zmieniające się tendencje żywieniowe. Coraz więcej Polaków wybiera spożywanie posiłków w lokalach gastronomicznych, a już tylko co trzeci Polak nie jada poza domem. 
Według prognoz ekspertów na 2014 rok, pierwsze miesiące nowego roku charakteryzować się będą spowolnieniem gospodarczym na rynku gastronomicznym. To sytuacja, która jest typowa dla tej pory roku. Zbliżająca się wielkimi krokami opóźniona w tym roku zima, a także koszty poniesione w czasie Świąt, skutecznie zatrzymają w domu większość Polaków. Pomimo tego, rok 2014 ma przynieść poprawę koniunktury na rynku branży gastronomicznej.

Sieć Da Grasso w 2013 roku otwarzyła 10 nowych restauracji.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11011

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane