W ciągu 2 lat detaliczne ceny sera spadły o 25 proc.

Autor: PAP 9 maja 2016 14:18

W marcu bieżącego roku ceny detaliczne mleka, serów i jaj były przeciętnie o 3,3 proc. niższe niż w marcu ubiegłego roku. Aż o 5,1 proc. mniej konsumenci płacili za sery dojrzewające i topione, o 4,7 proc. tańsze było mleko - wynika z analiz Banku BGŻ BNP Paribas.

Z kolei ceny jaj obniżyły się o 2,4 proc. W mniejszym stopniu, bo o 1,8 proc. potaniały jogurty, śmietana, napoje i desery mleczne.

Największy spadek odnotował ser dojrzewający, którego cena była o 12 proc. niższa niż przed rokiem. Ale porównując do marca 2014 roku ta obniżka wyniosła aż 25 proc. Masło potaniało o 8,9 proc.

Znaczące obniżki widoczne są też w przypadku mleka spożywczego o zawartości tłuszczu 2-2,5 proc, które kosztuje o około 6,8 proc. mniej niż przed rokiem. Nieco tańsza - o 2,4 proc. jest śmietana o zawartości tłuszczu 18 proc. Mniej kosztowały również sery twarogowe półtłuste, zanotowały spadek cen o 0,8 proc.

Według analityków Banku BGŻ BNP Paribas tak niewielka obniżka cen serów twarogowych może być związania z dużym wzrostem ich eksportu na rynek innych krajów członkowskich, gdzie cieszą się one coraz większą popularnością.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 10380

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane