REKLAMA
REKLAMA

W ciągu 2 lat detaliczne ceny sera spadły o 25 proc.

Autor: PAP 9 maja 2016 14:18

W marcu bieżącego roku ceny detaliczne mleka, serów i jaj były przeciętnie o 3,3 proc. niższe niż w marcu ubiegłego roku. Aż o 5,1 proc. mniej konsumenci płacili za sery dojrzewające i topione, o 4,7 proc. tańsze było mleko - wynika z analiz Banku BGŻ BNP Paribas.

REKLAMA

Z kolei ceny jaj obniżyły się o 2,4 proc. W mniejszym stopniu, bo o 1,8 proc. potaniały jogurty, śmietana, napoje i desery mleczne.

Największy spadek odnotował ser dojrzewający, którego cena była o 12 proc. niższa niż przed rokiem. Ale porównując do marca 2014 roku ta obniżka wyniosła aż 25 proc. Masło potaniało o 8,9 proc.

Znaczące obniżki widoczne są też w przypadku mleka spożywczego o zawartości tłuszczu 2-2,5 proc, które kosztuje o około 6,8 proc. mniej niż przed rokiem. Nieco tańsza - o 2,4 proc. jest śmietana o zawartości tłuszczu 18 proc. Mniej kosztowały również sery twarogowe półtłuste, zanotowały spadek cen o 0,8 proc.

Według analityków Banku BGŻ BNP Paribas tak niewielka obniżka cen serów twarogowych może być związania z dużym wzrostem ich eksportu na rynek innych krajów członkowskich, gdzie cieszą się one coraz większą popularnością.


WYBRANE DLA CIEBIE


REKLAMA
REKLAMA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

REKLAMA

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 13520

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 999781

POLECANE OFERTY

Ilość aktualnych ofert: 397 664

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane
REKLAMA