W czerwcu będzie gotowy projekt ustawy o inspekcji bezpieczeństwa żywności

Autor: PAP/JS 27 kwietnia 2016 13:13

W ministerstwie rolnictwa trwają prace nad utworzeniem jednej inspekcji bezpieczeństwa żywności. Zgodnie z harmonogramem prac w maju br. przewidziana jest konferencja naukowa, a w czerwcu będą gotowe propozycje legislacyjne w tej sprawie.

"W resorcie rolnictwa prowadzone są prace nad reformą instytucjonalną na rzecz poprawy bezpieczeństwa żywności w Polsce (...). Zgodnie z harmonogramem prac w maju br. przewidziana jest organizacja konferencji naukowej, a w czerwcu przygotowanie propozycji legislacyjnych w tej sprawie" - poinformowało biuro prasowe resortu rolnictwa.

Chodzi o utworzenie jednej inspekcji, która ma nadzorować bezpieczeństwo żywności. Utworzenie takiej inspekcji zapowiedział w połowie lutego minister rolnictwa Krzysztof Jurgiel. Powołał on zespół ds. reformy instytucjonalnej na rzecz poprawy bezpieczeństwa żywności w Polsce.

Sprawie przygląda się Krajowa Izba Lekarsko-Weterynaryjna. Samorząd lekarzy weterynarii przysłał do PAP komunikat, w którym wyraził swoje stanowisko na ten temat, jednocześnie informując, że nie został zaproszony do prac zespołu ministerialnego, który pracuje nad formułą nowego Urzędu Bezpieczeństwa Żywności.

Zdaniem Izby najlepszym rozwiązaniem byłoby połączenie wszystkich inspekcji odpowiedzialnych za bezpieczeństwo żywności, tj. także części Inspekcji Sanitarnej. Izba opowiada się za tym, by nowa inspekcja podlegała premierowi.

"Naszym zdaniem łączenie sprawnie działających inspekcji powinno odbywać się powoli oraz z rozwagą. Niezbędna jest także pogłębiona dyskusja na ten temat ze wszystkimi zainteresowanymi środowiskami (...). Gwarantem tego sukcesu jest Inspekcja Weterynaryjna, której pracę pozytywnie oceniły liczne misje z UE oraz krajów trzecich. Dla importerów warunkiem koniecznym do zakupu naszej żywności jest certyfikat zdrowotności poświadczony przez urzędowego lekarza weterynarii" - czytamy w przysłanym komunikacie KIL-W.

"Z zadowoleniem przyjmujemy zapowiedzi Ministra Krzysztofa Jurgiela dotyczące stworzenia "pionowej" struktury nowej inspekcji, która będzie wykonywać swoje zadania jako organ rządowej administracji niezespolonej. Ma to duże znaczenie w sytuacji, kiedy inspektorzy będą musieli przeciwdziałać zagrożeniom (ogniska choroby zakaźnej, wycofanie niebezpiecznej żywności) na terenie kilku województw. Usprawni to także kwestie finansowania takich działań" - podała Izba.

Według samorządu weterynarzy, w nowym Urzędzie Bezpieczeństwa Żywności nie powinno obniżać się obowiązujących wysokich standardów gwarantujących bezpieczeństwo zdrowotne żywności. Przypomniano, że by zostać szefem danego szczebla, trzeba mieć odpowiedni staż pracy w inspekcji i oprócz tytułu lekarza weterynarii także stosowne specjalizacje.


WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 10764

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane