REKLAMA
REKLAMA

W Polsce działa ponad 68,3 tys. placówek gastronomicznych

Autor: dlahandlu.pl na podstawie danych GUS 3 października 2016 10:57

W ubiegłym roku liczbę placówek gastronomicznych (stałych i sezonowych) w kraju szacowano na ponad 68,3 tys., z czego 33,8 proc. stanowiły punkty gastronomiczne, 32,6 proc. - bary, 27,5 proc. - restauracje i stołówki – 6,1 proc. Ogólna liczba placówek gastronomicznych zwiększyła się o 3 proc. w porównaniu z 2014 r., wzrost odnotowano we wszystkich rodzajach placówek poza barami, których liczba spadła o 5,2 proc. - wynika z najnowszych danych GUS.

REKLAMA

Sektor prywatny w gastronomii obejmował 98,3 proc. wszystkich placówek gastronomicznych, (spadek do roku poprzedniego o 0,1 p. proc.), w tym: 99,2 proc. restauracji, 99,1 proc. barów, 98,5 proc. punktów gastronomicznych i 89,3 proc. stołówek.

W 2015 r. przychody ogółem z działalności gastronomicznej w cenach bieżących wyniosły prawie 31,4 mld zł i w porównaniu z rokiem poprzednim wzrosły o 11,0 proc. (w cenach stałych były wyższe o ok. 9,8 proc.). Z sektora prywatnego pochodziło 98,6 proc. tej wartości, udział sektora publicznego wzrósł do 1,4 proc. (wzrost o 0,1 p. proc. w porównaniu z 2014 r.).
Prawie we wszystkich rodzajach działalności gastronomicznej zanotowano wzrost przychodów w porównaniu z 2014 r., największy w przychodach z produkcji gastronomicznej (o 14,0%), natomiast spadek przychodów zaobserwowano jedynie w zakresie pozostałej działalności gastronomicznej (o 9,8%).

 


WYBRANE DLA CIEBIE


REKLAMA
REKLAMA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

REKLAMA

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 12967

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 999781

POLECANE OFERTY

Ilość aktualnych ofert: 397 664

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane
REKLAMA