PARTNER PORTALU partner portalu - www.frigologistics.pl

W tym roku rynek żywności ekologicznej osiągnie wartość 1 mld zł

www.portalspozywczy.pl 6 czerwca 2017 17:15

Wartość rynku ekologicznej żywności w Polsce w 2015 roku wynosiła 167 mln euro (ok. 700 mln zł.), a przeciętny Polak wydał w 2015 r. na żywność ekologiczną 4 euro. Prognozuje się, że w 2017 roku osiągnie 1 mld. zł. Rynek żywności BIO stanowi zaledwie 0,5% polskiego rynku spożywczego (2016 r.). Dla porównania, w krajach Europy Zachodniej rynek BIO stanowi 2-8% rynku spożywczego. Rynek w Polsce rozwija się jednak bardzo dynamicznie, 10-20% w skali roku - wynika z raportu IMAS International "Żywność ekologiczna w Polsce 2017".

Ceny produktów ekologicznych są o wiele wyższe od produktów konwencjonalnych (przeważnie od 50% wzwyż, ale zdarzają się kategorie produktów droższe o niecałe 20%). Duże różnice w cenach między eko a konwencjonalną żywnością wynikają z wysokich kosztów produkcji, logistyki oraz małej skali produkcji. Jest to naturalna sytuacja rynku w fazie wzrostu, wraz z jego rozwojem różnice te będą się zmniejszały - wynika z raportu IMAS International "Żywność ekologiczna w Polsce 2017".

- Cena jest jednym z podstawowych czynników warunkujących zakup. Świadomość Polaków zmienia się i coraz więcej z nich nie tylko interesuje się zdrowiem, ale też jest w stanie dopłacić do produktu lepszej jakości. Sprzyja temu trend i moda na zdrowie oraz coraz więcej kampanii informacyjnych, które w ciekawy i trafiony sposób wpływają na decyzje zakupowe Polaków - mówi Krystyna Radkowska, prezes zarządu Polskiej Izby Żywności Ekologicznej.

Z raportu IMAS International "Żywność ekologiczna w Polsce 2017" wynika, że największy wybór żywności ekologicznej znajduje się w sklepach wyspecjalizowanych w sprzedaży żywności ekologicznej (sklepy te sprzedają min. 51% żywności ekologicznej). Żywność ekologiczna jest coraz szerzej dostępna w dużych sieciach handlowych, niektóre z nich posiadają marki własne żywności ekologicznej. Sieci handlowe poza żywnością ekologiczną posiadają bogatą ofertę żywności dietetycznej (np. bez glutenu, bez laktozy, wegetariańską). Ekożywność można również kupić w niektórych sklepach ogólnospożywczych typu convenience store (np. delikatesy Tradycja i Jakość Sp. z o.o). Najwięcej sklepów z żywnością ekologiczną znajduje się w dużych aglomeracjach, ale sklepy te zaczynają pojawiać się również w miastach poniżej 100 000 mieszkańców.

Więcej na portalspozywczy.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11199

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 508972

POLECANE OFERTY

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane