W Wlk. Brytanii opublikowano listę supermarketów sprzedających skażone kurczaki

Autor: polishexpress.co.uk 22 grudnia 2014 11:10

7 na 10 kurczaków sprzedawanych w pierwszym półroczu w supermarketach zawierało groźną bakterię. Campylobacter jest główną przyczyną zatruć pokarmowych w Wielkiej Brytanii - podaje polishexpress.co.uk

Według badań Food Standard Agency 70 proc. kurczaków zawiera śmiertelną bakterię, a 18 proc. zawiera stężenie bakterii w wysokim stopniu.

Siecią supermarketów, która zanotowała najgorsze wyniki jest Asda, gdzie aż 78 proc. mięsa jest skażone, w tym 28 proc. skażone w wysokim stopniu. Kolejne miejsce należy do mniejszych sieci jak Lidl, Aldi, Iceland itd., które FSA potraktowało zbiorczo oraz sieć M&S. Stosunkowo najlepsze, co nie znaczy dobre, wyniki osiągnęła sieć Tesco. Jest tam zakażonych 64 proc. kurczaków, w tym 11 proc. w wysokim stopniu. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11008

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane