REKLAMA
REKLAMA

Wartość sprzedaży żywności ekologicznej powinna wzrosnąć o kilkanaście proc.

Autor: Rzeczpospolita 3 grudnia 2013 10:45

Na razie certyfikowana żywność to zaledwie ok. 0,3 proc. sprzedaży wyrobów spożywczych w Polsce. Ale Polacy coraz chętniej kupują żywność ekologiczną - czytamy w Rzeczpospolitej.

REKLAMA

Zdaniem Sławomira Chłonia, prezesa spółki Organic Farma Zdrowia, w 2013 r. wartość sprzedaży żywności ekologicznej powinna zwiększyć się w Polsce o 10-15 proc., do około 650-700 mln zł. W przyszłym roku tempo rozwoju rynku nie powinno być gorsze.

Jak informuje Rzeczpospolita zainteresowanie żywnością ekologiczną w ostatnich latach znacznie wzrosło, bo rośnie świadomość konsumentów, którzy nie chcą już kupować taniej, masowej żywności niskiej jakości.

Rozwój rynku ekożywności szybko się nie skończy. Firma badawcza Euromonitor International prognozuje, że tylko na pakowane ekoprodukty przeznaczymy w tym roku 201,8 mln zł. W 2012 r. było to 194,5 mln zł. W 2014 r. wartość tej części rynku ekologicznej żywności może zwiększyć się do 209,9 mln zł. Eksperci twierdzą, że popyt na żywność ekologiczną będzie rozwijał się jeszcze przez wiele lat. Nie należy jednak spodziewać się, że będzie miała ona dominujące udziały w całym rynku spożywczym. Nawet na tak dojrzałych rynkach, jak Niemcy, Dania czy Stany Zjednoczone wynoszą one 4-5 proc.


WYBRANE DLA CIEBIE


REKLAMA
REKLAMA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

REKLAMA

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 12967

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 999781

POLECANE OFERTY

Ilość aktualnych ofert: 397 664

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane
REKLAMA