PARTNER PORTALU partner portalu - www.frigologistics.pl

Zwiększa się popyt i podaż na produkty bezglutenowe

www.portalspozywczy.pl 21 września 2017 12:12

- Od 2-3 lat wyraźnie zwiększa się popyt i podaż na produkty bezglutenowe. Na potrzeby bezglutenowców z entuzjazmem odpowiadają producenci. Nie zawsze jednak robią to zgodnie z prawem. O potencjale i problemach tego coraz istotniejszego rynku portalspozywczy.pl rozmawia z Małgorzatą Źródlak, prezesem Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.

- Bezglutenowcy to normalni konsumenci, więc potrzebują każdego rodzaju żywności. Mamy więc bezglutenowe produkty specjalistyczne, takie jak makarony, ciastka czy pieczywo, ale także wędliny, słodycze czy napoje (np. piwo) produkowane bez użycia glutenu. Nasze Stowarzyszenie zajmuje się udzielaniem licencji na używanie międzynarodowego znaku Przekreślonego Kłosa, który symbolizuje certyfikowaną żywność bezglutenową. W ostatnim czasie widać, że licencją bardzo zainteresowali się producenci wędlin. Tu stosunkowo łatwo jest dostosować produkcję do wymogów, o ile w zakładzie nie używa się mąki pszennej, a gluten pojawia się na przykład jedynie w dodatkach, które łatwo wyeliminować. Coraz więcej firm zauważa, że w zasadzie ich produkcja jest bezglutenowa, więc zamiast podawać na etykiecie informacje o możliwych śladowych ilościach glutenu, sprawdzają proces produkcji, przechodzą certyfikację i oferują konsumentom wyroby bezglutenowe - mówi ekspertka.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11517

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane