PARTNERZY PORTALU Partner portalu: City Board
REKLAMA
REKLAMA

Sfinks wchodzi z franczyzą do mniejszych miast

Autor: pr 5 września 2013 11:39

Sfinks Polska, spółka zarządzająca sieciami restauracji Sphinx, WOOK i Chłopskie Jadło, oprócz rozwoju w dużych miastach jeszcze w tym roku zamierza wprowadzić nową ofertę franczyzową dla osób z mniejszych miejscowości.

REKLAMA
W ostatnich miesiącach intensywnie inwestowaliśmy w rozwój sieci w dużych miastach. Powróciliśmy z naszymi restauracjami do wielu prestiżowych lokalizacji, jak choćby Galerii Krakowskiej czy warszawskiej Galerii Mokotów, gdzie w lipcu otworzyliśmy dwie nasze restauracje - Sphinxa oraz Chłopskie Jadło. Nie wyczerpuje to jednak naszych planów. Jeszcze w tym roku zamierzamy uruchomić kolejnego Sphinxa na starówce w Krakowie, będziemy w nowo budowanym centrum przy Dworcu Głównym w Poznaniu i otworzymy pierwszą wolnostojącą restaurację Sphinx we Wrocławiu przy centrum Futura Park. Wszystkie te inwestycje wiążą się ze znaczącymi nakładami i są realizowane bezpośrednio przez spółkę - mówi Sylwester Cacek, prezes zarządu Sfinks Polska.

Jednocześnie spółka chce w dalszym ciągu rozwijać się poprzez franczyzę. - W tym roku otworzyliśmy jedną taką restaurację, w Świnoujściu, i planujemy dwie kolejne, w Bełchatowie i Krakowie. Potencjał widzimy zwłaszcza w mniejszych miastach, gdzie prowadzenie restauracji przez lokalnego przedsiębiorcę ma szczególne znaczenie. Lepiej zna swój rynek i potrafi wykorzystać jego potencjał. Są to jednocześnie zazwyczaj nie tak duże restauracje jak w centrach miast czy w galeriach handlowych, dlatego wypracowaliśmy rozwiązania, które umożliwiają poprowadzenie restauracji pod marką Sphinx przy znacznie niższych kosztach niż dotychczas. Chcemy dalej rozwijać się we franczyzie, bo jest to opłacalne dla obu stron. W pierwszym półroczu nasi franczyzobiorcy zarobili na czysto 2,1 mln zł, czyli o ponad jedną czwartą więcej niż rok wcześniej - komentuje Sylwester Cacek.

W nowym modelu franczyzowym wstępna opłata została obniżona o 200 tys. zł (z 500-650 tys. zł do 300-450 tys. zł). Koszt ten dotyczy otwarcia nowego lokalu. W przypadku przekształcania już istniejącego punktu w restaurację Sphinx franczyzobiorca poniesie wyłącznie koszty dostosowania lokalu do wymogów sieci. W ramach nowego modelu franczyzowego Sfinks zapewnia m.in. możliwość dzierżawienia części urządzeń i wyposażenia, korzystanie z preferencyjnych warunków zaopatrzenia i promocji centralnych. Sfinks przewiduje, że umowy w nowym modelu będą podpisywane od początku przyszłego roku. Restauracje będą otwierane w miastach od 60 tys. mieszkańców.


WYBRANE DLA CIEBIE


REKLAMA
REKLAMA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

REKLAMA

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 16386

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 1120696

POLECANE OFERTY

Ilość aktualnych ofert: 397 664

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane
REKLAMA