PARTNER PORTALU
  • Partner portalu: Frigo Express

50 mln zł - tyle rocznie wydają Polacy na sfałszowaną żywność

Autor: Bloomberg Businessweek Polska 22 kwietnia 2013 09:10

50 mln zł - tyle rocznie wydają Polacy na sfałszowaną żywność

50 miliardów złotych rocznie wydają rocznie Polacy na sfałszowaną żywność i napoje. Zalewa nas druga w historii, wielka fala podrabianego jedzenia - pisze "Bloomberg Businessweek Polska".

O fałszowaniu żywności "Bloomberg Businessweek Polska" rozmawiał z wieloma osobami znającymi kulisy branży spożywczej. W zdecydowanej większości żądali anonimowości. Żadna firma nie chce się kojarzyć z tym tematem.

Sposobów na oszustwa jest mnóstwo. Najpopularniejszy i najprostszy to zwykła podmiana droższego składnika na tańszy. Gdy w USA organizacja non profit Oceana zbadała ryby w sklepach i restauracjach, stwierdziła, że co trzecia była oznakowana jako inny gatunek. Są też metody bardziej wyrafinowane. Mięso zastępuje się skrobią, tłuszczem czy białkiem sojowym. Najtańszego kurczaka w Polsce masowo używa się do fałszowania wyrobów zgoła niedrobiowych. Można z niego zrobić nawet wieprzowe kabanosy albo słynne już na całą Polskę parówki z "cielęciną".

Do wędlin dodawana jest sól przemysłowa. Podrabiany susz jajeczny ma śladową ilość jajek, za to dużą ilość suszu rybnego z dodatkiem wapnia i kurkumy. Do serów dodaje się oleje roślinne - co powoduje, że potem w przyspieszonym tempie jełczeją (niechlubnym zwycięzcą tych zawodów wydaje się na razie pewien ser gouda, niedawno namierzony przez kontrolerów - miał 91 proc. tłuszczu roślinnego). To tylko kilka przykładów z ostatnich miesięcy.

Najczęściej fałszowanym nabiałem jest masło. Zgodnie z normami powinno zawierać 82 proc. tłuszczu zwierzęcego i wodę. W rekordowym 2010 roku Państwowa Inspekcja Handlowa kwestionowała aż 60 proc. kostek masła. I wbrew pozorom dotyczy to nie tylko wyrobów firm krzaków.

Podobał się artykuł? Podziel się!
  • Ola 2013-05-24 16:54:57

    Zamiast przecenić produkty i sprzedać legalnie, to lepiej oszukiwać. Kupcy znaleźliby się ,ale lepiej brać wysoka cenę "odswieżając" produkty. . Do czasu , bo ja i wielu innych wędlin już nie kupuję i żadnej garmażerki. kupuję to co muszę i sama robię garmażerkę i wędliny. Ryby maja bardzo wysoka cenę a są mrozone przez kilka lat . Gdyb cena była niższa kupowałabym ryby a tak sporadycznie.

  • b. prac sieci spec. HACCP 2013-04-27 17:11:39

    Oczywiście że fałszują wszyscy od producentów po sprzedawców i to ci wielcy jak i mali. Stosuje się substytuty,zamienia gatunki,tańsze za drogie,niższy gatunek jako lepszy,zwrócone art. z sklepu odświeża się u producenta lub na zapleczu po najprostsze zbiegi pozbywa daty przydatności lub kupuje małą ilość po to

    by mieć aktualny DH z aktualną datą.

    Dzieje się to tak gdyż mamy za dużo organów kontrolujących ,żywność,panie z sanepidu mało zarabiają stąd mniej sumiennie sprawdzają dystrybucję i produkcję żywności. Tak było z policjantami brali w łapę bo słabo zarabiali, dzisiaj rzadko biorą bo zwiększyła się im płaca a i kara za niesubordynację stałą się nieunikniona.

    Tak mamy fałszerzy żywności za przyzwoleniem niewydolnego Państwa a konkretnie jego organów.Np. jaką konkretną uciążliwą karę poniósł Constar za odświeżanie żywności, na zachodzie w Stanach (publicyści często powołują się na te region świata)taki zakład po wypłaceniu odszkodowań i kar nie podniósł by się na nowo do produkcji.Byłem tam po tej aferze, nic się nie "zmieniło" nadal można oddać zwrot itd

ZOBACZ WSZYSTKIE (2)

  • 10.

    JUBILEUSZOWA EDYCJA 14-16 maja 2018, Katowice • Spodek i MCK • Metropolia GZM

Pobierz aplikację EEC
WIĘCEJ

WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 8408

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane