Czesław Meus na Food Show 2017: Ludzie tęsknią za prawdziwym chlebem

www.portalspozywczy.pl 22 marca 2017 10:34

- Prawdziwy polski chleb możemy dzisiaj dostać jedynie w kilku małych piekarniach rzemieślniczych, ewentualnie w GS-ach. Z kolei w popularnych, wiodących piekarniach, które na każdym kroku podkreślają naturalność oferowanych produktów na zakwasie, w 99 proc. możemy nabyć jedynie pieczywo z gotowych mieszanek - mówił Czesław Meus, przewodniczący Komisji Rewizyjnej Stowarzyszenia Polska Ekologia oraz arcymistrz piekarski podczas Food Show 2017 na debacie zatytułowanej "Produkty naturalne i ekologiczne – między rosnącym trendem a intratnym biznesem" w ramach Food Show 2017.

Czesław Meus podkreślał, że coraz wyraźniej widać, że Polacy tęsknią za żywnością taką jak dawniej, w tym również za prawdziwym pieczywem.

Zapytany co czuje kiedy znajduje się w sklepach sieciowych w dziale pieczywo, powiedział: - Czuję się bardzo źle. - Ja tam nie kupuję chleba bo nie chcę ryzykować mojego zdrowia. Jak temu zapobiec? Należy wpływać na świadomość konsumencką, ewentualnie trafiać do piekarzy, którzy mają ambicje żeby wypiekać prawdziwy chleb - mówił Czesław Meus.

I podkreślił, że konsumenci faktycznie coraz częściej pytają o chleb ekologiczny. - Udało mi się ostatnio namówić kilku dużych piekarzy do wypiekania prawdziwego chleba, m.in. pomogłem w certyfikacji właścicielowi jednej bardzo dużej piekarni "Buczek" w Krakowie, która swoje produkty sprzedaje we własnej sieci i ma ponad 70-letnią tradycję w piekarstwie - mówił podczas debaty Czesław Meus.

Więcej na portalspozywczy.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 10814

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 748653

POLECANE OFERTY

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane