Ekspert: Rozbieżne oczekiwania pracodawców i pracowników handlu

www.portalspozywczy.pl 1 kwietnia 2016 12:50

Ekspert: Rozbieżne oczekiwania pracodawców i pracowników handlu fot. Shutterstock

Zjawisko niedopasowania kwalifikacji pracowników do potrzeb pracodawców (tzw. skill mismatch) jest jednym z częstych problemów rekrutacyjnych w sektorze spożywczym – mówi dla serwisu portalspozywczy.pl Daria Dąbrowska, ekspert rynku pracy Antal.

Daria Dąbrowska podkreśla, że zjawisko pojawia się, gdy mimo występującego bezrobocia wolne miejsca pracy istnieją, a firmy nie mogą znaleźć na nie kandydatów o pożądanych kompetencjach. W efekcie liczba bezrobotnych w niektórych zawodach jest bardzo duża, podczas gdy w innych występuje deficyt pracowników.

– Coraz częściej obserwujemy to zjawisko w sektorze spożywczym. Możemy wyróżnić dwie główne przyczyny tej sytuacji. Przede wszystkim jest to niedopasowany do potrzeb rynku pracy system edukacji. Szkoły co rok wypuszczają na rynek rzesze absolwentów, których kompetencje odbiegają od oczekiwań pracodawców – tłumaczy dla serwisu portalspozywczy.pl Daria Dąbrowska, ekspert rynku pracy Antal.

W branży spożywczej nieustannie poszukiwani są kasjerzy, sprzedawcy i przedstawiciele handlowi. Brakuje osób, które już po szkole średniej są przyuczone do zawodu i mogą rozpocząć pracę od zaraz.  – Pracodawcy poszukują również wykwalifikowanych pracowników na takie stanowiska, jak kupiec czy category manager. Do niedawna system edukacji w ogóle nie oferował młodym ludziom takich kierunków kształcenia. Obecnie niektóre uczelnie wprowadziły do swoich programów roczne studia podyplomowe, które mogą stać się odpowiedzią na to zapotrzebowanie rynku – wyjaśnia Daria Dąbrowska. 

Więcej na portalspozywczy.pl

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 8820

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane