Ekspert: Warzywa i owoce z targowisk nie są lepsze od tych ze sklepu

Autor: MondayNews 18 listopada 2016 10:28

Warzywa i owoce oferowane zarówno w markecie, jak i na targowisku mogą mieć podobną jakość. Ale gdy temperatura powietrza spada poniżej zera, lepiej kupować je w sklepie. Przechowywane na dworze, przemarzają i szybko się psują. Wówczas tworzą się w nich rakotwórcze toksyny, których oznaką są plamki - uważa Aneta Łańcuchowska z Poradni Dietetycznej "hälsa".

Przy podejmowaniu codziennych decyzji zakupowych konsument powinien zwracać największą uwagę na jakość warzyw i owoców, bez względu na miejsce ich zakupu. Jak zauważa dietetyk Aneta Łańcuchowska, należy je dokładnie oglądać, a przede wszystkim wąchać. W ten sposób, klient najlepiej zbada faktyczną świeżość naturalnej żywności. Wówczas charakterystyczna woń stęchlizny może odwieść go od wyboru szkodliwego dla zdrowia pokarmu.

- Oczywiście wszystkie kupowane przez nas owoce i warzywa muszą być świeże. Czasami wybieramy je, mimo drobnych plamek na skórce. Tymczasem one sugerują, że wewnątrz rozpoczął się już proces gnicia, w trakcie którego powstają rakotwórcze toksyny. Nawet, jeśli odkroimy uszkodzoną część jabłka czy gruszki, to szkodliwe substancje nadal będą obecne w pozostałej części spożywanego przez nas pokarmu. Wyjątek stanowią banany. W ich przypadku ciemniejsza skórka oznacza, że owoce są dojrzałe - mówi serwisowi agencyjnemu MondayNews, Aneta Łańcuchowska z Poradni Dietetycznej "hälsa".

Ekspert zwraca również uwagę na to, że kupowane przez nas owoce nie powinny wyglądać sztucznie i nadmiernie błyszczeć. Taki efekt producenci uzyskują poprzez dodatkowe woskowanie, czyli chemiczne zabezpieczanie ich przed psuciem się. Temu zabiegowi poddawane są np. jabłka, dostępne zarówno w sklepach, jak i na bazarach. Jak podkreśla Łańcuchowska, sprzedawcy w marketach i na targowiskach często korzystają z usług tych samych dostawców, dlatego jakość oferowanych przez nich towarów jest zwykle zbliżona.

- Wybór miejsca zakupu powinien być uzależniony od pogody. Jeżeli temperaturana dworze spada poniżej zera, to warzywa i owoce ulegają przemrożeniu, a wtedy bardzo szybko się psują. Wówczas najlepiej kupować je w sklepach. To dotyczy szczególnie pomidorów, które powinny być przechowywane w cieple, powyżej 5 stopni Celsjusza. Z kolei upał, który w naszym kraju panuje od czerwca do sierpnia, nie szkodzi jarzynom trzymanym na dworze. Ważne jest tylko, aby nie były wystawiane bezpośrednio na słońce i miały zapewniony stały dostęp powietrza - wyjaśnia Łańcuchowska.

Wybierając warzywa i owoce sprzedawane na zewnątrz, należy zwrócić szczególną uwagę na odległość ulicy od konkretnego stoiska. To ważne, gdyż na pożywieniu eksponowanym blisko jezdni przez kilka godzin, a czasem też dni, osadzają się spaliny samochodowe, a wraz z nimi metale ciężkie. Zdaniem specjalisty, bazary, które są oddzielone od jezdni murami i chodnikami, należy traktować jako bezpieczne miejsca zakupów. Jednak tuż przy szosie bardzo często, nielegalnie, ustawiają się pojedyncze stragany. Takie punkty sprzedaży należy zdecydowanie omijać.

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 10814

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 748653

POLECANE OFERTY

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane