Ekspert: Warzywa i owoce z targowisk nie są lepsze od tych ze sklepu

Autor: MondayNews 18 listopada 2016 10:28

Warzywa i owoce oferowane zarówno w markecie, jak i na targowisku mogą mieć podobną jakość. Ale gdy temperatura powietrza spada poniżej zera, lepiej kupować je w sklepie. Przechowywane na dworze, przemarzają i szybko się psują. Wówczas tworzą się w nich rakotwórcze toksyny, których oznaką są plamki - uważa Aneta Łańcuchowska z Poradni Dietetycznej "hälsa".

Przy podejmowaniu codziennych decyzji zakupowych konsument powinien zwracać największą uwagę na jakość warzyw i owoców, bez względu na miejsce ich zakupu. Jak zauważa dietetyk Aneta Łańcuchowska, należy je dokładnie oglądać, a przede wszystkim wąchać. W ten sposób, klient najlepiej zbada faktyczną świeżość naturalnej żywności. Wówczas charakterystyczna woń stęchlizny może odwieść go od wyboru szkodliwego dla zdrowia pokarmu.

- Oczywiście wszystkie kupowane przez nas owoce i warzywa muszą być świeże. Czasami wybieramy je, mimo drobnych plamek na skórce. Tymczasem one sugerują, że wewnątrz rozpoczął się już proces gnicia, w trakcie którego powstają rakotwórcze toksyny. Nawet, jeśli odkroimy uszkodzoną część jabłka czy gruszki, to szkodliwe substancje nadal będą obecne w pozostałej części spożywanego przez nas pokarmu. Wyjątek stanowią banany. W ich przypadku ciemniejsza skórka oznacza, że owoce są dojrzałe - mówi serwisowi agencyjnemu MondayNews, Aneta Łańcuchowska z Poradni Dietetycznej "hälsa".

Ekspert zwraca również uwagę na to, że kupowane przez nas owoce nie powinny wyglądać sztucznie i nadmiernie błyszczeć. Taki efekt producenci uzyskują poprzez dodatkowe woskowanie, czyli chemiczne zabezpieczanie ich przed psuciem się. Temu zabiegowi poddawane są np. jabłka, dostępne zarówno w sklepach, jak i na bazarach. Jak podkreśla Łańcuchowska, sprzedawcy w marketach i na targowiskach często korzystają z usług tych samych dostawców, dlatego jakość oferowanych przez nich towarów jest zwykle zbliżona.

- Wybór miejsca zakupu powinien być uzależniony od pogody. Jeżeli temperaturana dworze spada poniżej zera, to warzywa i owoce ulegają przemrożeniu, a wtedy bardzo szybko się psują. Wówczas najlepiej kupować je w sklepach. To dotyczy szczególnie pomidorów, które powinny być przechowywane w cieple, powyżej 5 stopni Celsjusza. Z kolei upał, który w naszym kraju panuje od czerwca do sierpnia, nie szkodzi jarzynom trzymanym na dworze. Ważne jest tylko, aby nie były wystawiane bezpośrednio na słońce i miały zapewniony stały dostęp powietrza - wyjaśnia Łańcuchowska.

Wybierając warzywa i owoce sprzedawane na zewnątrz, należy zwrócić szczególną uwagę na odległość ulicy od konkretnego stoiska. To ważne, gdyż na pożywieniu eksponowanym blisko jezdni przez kilka godzin, a czasem też dni, osadzają się spaliny samochodowe, a wraz z nimi metale ciężkie. Zdaniem specjalisty, bazary, które są oddzielone od jezdni murami i chodnikami, należy traktować jako bezpieczne miejsca zakupów. Jednak tuż przy szosie bardzo często, nielegalnie, ustawiają się pojedyncze stragany. Takie punkty sprzedaży należy zdecydowanie omijać.

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!


WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

  • Max

    22,48

  • Śr

    13,23

  • Min

    9,59

ProduktySklepyRegiony

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 8741

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.